Sajtos rákkal grillezett tőkehal

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy igazi különlegesség receptjét ismerteti: a grillezett, rákkal ízesített halat még azoknak is érdemes kipróbálni, akik eddig nem kedvelték a tengeri herkentyűket.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet ( összesen nagyjából 35 deka) tőkehal filé, 1 csokor friss kapor, fél piros kaliforniai paprika, 10 dkg sajtkrém, 20 dkg főtt rákhús, 1 evőkanál parmezán sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, halfűszer keverék

Elkészítése:
Csorgassuk meg a halszeleteket olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Tegyük egy kis tálba a sajtkrémet, adjuk hozzá az összevágott kaprot, a kis kockákra felvágott paprikát, és a feldarabolt rákhúst. Ízesítsük kevés sóval, majd óvatosan keverjük össze.

Tegyük a befűszerezett halhúst egy sütőpapírral borított sütőlapra, tetejére halmozzuk a sajtos-rákos keveréket, majd szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük körülbelül 10 percig. Ha elkészült, tegyük nagy tányérokra, és köretnek párolt zöldségeket tálaljunk mellé.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A párolt zöldségekhez vágjunk csíkokra sárgarépát, karlábét és kínai kelkáposztát, majd tegyük egy nagy lábasba.

Tegyünk mellé rózsáira szedett karfiolt és brokkolit is. Öntsünk alá pár deci vizet, ízesítsük sóval és lefedve, közepes lángon pároljuk 6-8 percig. Ha elkészült kevés hideg vízzel elkevert keménytővel sűrítsük be a pároló levét.