Hozzávalók:
1 kg kagyló (bármilyen lehet, fagyasztott is), 3 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 csipetnyi sáfrány, 1 evőkanál étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 egész vaníliarúd, só, bors, pár csepp erős paprika szósz
Elkészítése:
Alaposan mossuk meg a kagylókat folyó hideg vízben, a kinyílt darabokat dobjuk ki.
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk együtt pár percig.
Öntsük hozzá a fehérbort, tegyük bele a sáfrányt és a hosszában kettévágott vaníliát. Ízesítsük pár csepp erős paprika szósszal, darált borssal és sóval.
Kis lángon főzzük 10-15 percig. Ha szükséges, az elpárolgott bort vízzel pótoljuk. Tegyük bele a megmosott kagylót, fedjük be fedővel, és közepes lángon pároljuk 5-6 percig.
Keverjük el hideg vízzel az étkezési keményítőt, majd sűrítsük be vele a kagyló pároló levét. Tálalás előtt keverjünk a kagylós szószba külön kifőzött tésztát, majd szedjük levesestányérokba.