Mákos galuska

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy különleges, mákos édesség receptjét ismerteti. Érdemes mellé vaníliaszószt is készíteni!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 és fél pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 pohár étolaj, 20 dkg darált mák, 5 dkg cukor, fél maréknyi mazsola, 1 db citrom lereszelt héja

Elkészítése:
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá fél pohár langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is.

Szórjuk a liszteket és egy csipet sót egy keverőtálba. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat.

Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.

Tegyük a darált mákot, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát egy tálba, majd keverjük össze.

Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral, vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk darabkákat a kinyújtott tésztából.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Érdemes a pohár száját időnként bemártani étolajba, így nem fog ráragadni a tészta. A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olajba, és utána a mákos keverékbe.

Tegyük vajjal kikent muffinformákba, vagy tepsibe szorosan egymás mellé, míg meg nem telik a tepsi. A tetejét szórjuk meg a megmaradt mákos keverékkel, majd körülbelül 10 perces kelesztés után tegyük előmelegített sütőbe, és 150-160 fokon süssük 35-40 percig.