Málnaszószos sült lazac

Vágólapra másolva!
A rózsaszín húsú finom lazac olyan olajokat rejt, amelyek megvédik az érrendszerünket, fehérjetartalma pedig regenerálja a fáradt izmokat. Bár elég borsos áron lehet hozzájutni, néha engedjük meg magunknak!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók négy személyre: 4 szelet lazacfilé, 2 evőkanál olívaolaj, darált bors, halfűszerkeverék, friss fűszerlevelek.

Szószhoz: 20 dkg málna, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál balzsamecet, só, bors.

A vastagabb halszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, szórjuk meg halfűszer-keverékkel, burkoljuk be friss fűszerlevelekkel (citromfű, bazsalikom, citromos kakukkfű, kapor), és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Ez idő alatt az olívaolaj kioldja a fűszerek zsírban oldódó illóolajait, és jól megízesíti a halhúst. Tálalás előtt felforrósított serpenyőben süssük mindkét oldalát 2-2 percig lassú lángon pirosra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Jöjjön a málnamártás hozzá: átpasszírozott málnához keverjünk pár evőkanál balzsamecetet, teáskanálnyi magos mustárt, kevéske sót és borsot. Tálaláskor csorgassuk meg a kész halszeleteket, és gurítsunk a tányérra pár szem málnát és szedret is. A halak mellett sütött fokhagymagerezdek még inkább dobnak egyet az ízeken. Köretnek pesztós főtt burgonyát és párolt cukkíniszeleteket adjunk.