Villámkezű Edward

Vágólapra másolva!
Zacskós leves, szendvics, gyorsétterem, védőgázba csomagolt, "zsákbamacska"-kaja, konzervcucc: csak erre van időd? Ha szentelnél pedig a főzésre tíz percet, villámgyorsan összeüthetnél egy kiadós betevőt.
Vágólapra másolva!

A gyors főzés titka a jó szervezés. Mielőtt még megéheznénk, gondoljuk ki, mit is szeretnénk készíteni. Ha megvan az ötlet, el kell gondolkodni azon, hogy van-e hozzá alapanyag az éléskamrában. Ha minden hozzávaló otthon vár minket, egyszerű a dolgunk.

Az ételkészítés folyamatát rangsorolni kell: amíg például rotyog a tészta a fazékban, remekül elkészíthető a szósz - így gyakorlatilag a tészta főzési ideje alatt elkészül az egész étel. Ha vásárolnunk kell, vegyünk előkészített vagy gyorsfagyasztott alapanyagot, mert ezzel megspórolhatjuk a tisztítás és előfőzés perceit, ráadásul még az energiaszámlánk is alacsonyabb lesz.

A mélyhűtött, vegyes woknak, vagy köretnek valót a gyártáskor zsengén dolgozzák fel, így minden "alkatrésze" frissen, színesen összeállítva és ellenőrizve áll a rendelkezésünkre. Jó segítséget jelentenek, ha időspórolásról van szó, az elkészített tésztaszószok is: ezeket friss zöldségekkel és némi zöldfűszerrel simán fel tudjuk "turbózni" egy pár perc alatt. A gyorsrizs, a kuszkusz, a kukoricadara, a krumplipürépor, a szeletekre vágott zöldségek, a friss vegyes zacskós zöldsaláta-levelek is nyerő megoldások, ha nincs sok időnk a főzésre.

Masszírozott csirke

A csirkének jót tesz egy kiadós "masszázs", aminek a lényege, hogy olívaolajjal elegyítve gyorsan gyógynövényeket dörzsölünk a bőrébe. Az olaj kioldja a fűszerek gyógyító illóolajait, és ezek a bőrön át felszívódva, kedvező hatással lesznek az emberi szervezetre.

A masszírozott csirkéhez vegyünk csirkecombokat és -mellet, majd daraboljuk a húst kisebb kockákra. A csirkét tegyük egy tálba, csorgassunk rá olívaolajat és nyomjunk rá pár gerezd fokhagymát. Tépkedjünk rá egy-két ág friss rozmaringot - használhatunk más, friss fűszerlevelet is, például bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót vagy majoránnát -, majd daráljunk a húsra borsot, ízesítsük sóval, illetve opcionálisan szárnyas-grill fűszerkeverékkel.

A kezünkkel jól dörzsöljük, masszírozzuk bele a fűszeres olajat a húsba. Nem marad más hátra, csak tepsibe tenni a csirkét és forró sütőben, 30 perc alatt pirosra sütni.

A köret hasonló módon elkészíthető. Pár darab cukkinit vágjunk hosszában kétfelé, tegyük bele egy tepsibe, felezzünk rá paradicsomokat, majd csorgassuk meg olívaolajjal és szórjuk meg darált borssal illetve pár fűszerlevéllel. A köret hőlég-keveréses sütőben együtt pirulhat készre a csirkével.

Bevásárlólista: csirkehús, olívaolaj, fokhagyma, friss fűszerág (használhatunk szárítottat is), só, bors, grillfűszer-keverék

A körethez: cukkini, paradicsom, olívaolaj, só, bors, fűszerág

Előkészítési idő: 10-15 perc

Sütési idő: 30-35 perc


Nyári expressz: lecsó

Ahány ház, annyiféle lecsórecept - most a kedvencem következik. Vágjunk két nagy fej hagymát fél karikákra, majd két-három evőkanál zsíron vagy olajon pároljuk meg. Míg a hagyma fonnyad, vágjunk fel tíz darab lecsópaprikát, egy másik edénybe pedig daraboljunk fel hat érett paradicsomot.

Forrás: [origo]

Először a paprikát dobjuk a hagymára, ízesítsük sóval, majd ha egy kis levet enged, tegyük a lecsóba a paradicsomot is. Karikázzunk hozzá egy-két darab zsenge cukkinit is, és lefedve pároljuk 10 percig. Ha kicsit izzadni szeretnénk ebben a hőségben, pár karika bogyiszlói paprika is mehet az ételbe. Ha a lecsó elkészült, öntsünk hozzá egy pohár tejfölt, had forrjon még egyet a zöldséges szósszal - és máris nekiállhatunk a falatozásnak. A lecsó fehérkenyérrel tunkolva az igazi!

A lecsóba ízlés szerint mehet még virsli-, kolbászkarika, galuska, rizs, füstölt tofu, padlizsán, zsenge tök, szalonna és tojás is.

Bevásárlólista: paprika, paradicsom, cukkini, vöröshagyma, étolaj, só, tejföl

Elkészítési idő: 15-20 perc