Gyömbéres-szójás hal zöldségekkel

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban szakácsunk, Kaldeneker György ázsiai ihletésű, wokban elkészíthető ételek receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
8 darab tengeri sügér filé, diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál újhagyma, 4 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál olívaolaj, darált bors

Elkészítése:
A bőrt rajtahagyhatjuk a halszeleten, csak a szálkákat távolítsuk el. Ha a bőre pikkelyes, késsel kaparjuk le róla.

Egy kis tálba tegyük a gyufaszál vékonyságúra összevágott gyömbért és fokhagymát, öntsük rá a szójaszószt és az olívaolajat. Daráljunk rá borsot, majd adjuk hozzá a ferdén felszeletelt újhagymát, és keverjük jól össze.

Kevés olívaolajjal kenjünk ki egy kisebb tűzálló tálat, majd adagonként két-két szelet halat egymásra téve helyezzük a tálba. Mindegyik tetejére csorgassunk a hagymás fűszeres szójás pácból, majd alufóliával fedjük be alaposan.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon pároljuk 20-25 percig. Ha elkészült óvatosan lapátkanállal tálaljuk egy nagyobb tányérra, körítésnek párolt zöldbabot és sült sütőtököt készítsünk.

Elkészíthetjük adagonként, fóliában is. Egy adagnyit tegyünk egy nagy alufólia közepére, tetejére halmozhatunk csíkokra összevágott színes paprikát, brokkolit, karfiolt, sárgarépát, majd csorgassuk meg a szósszal, csomagoljuk be jól, és sütőben pároljuk 20 percig. Tálaláskor fóliából a vele megpárolódott körettel kikanalazható.
Bármilyen szálkanélküli hallal elkészíthető!

Jól illik a hal mellé a wokban készült zöldségköret

Hozzávalók:
20 dkg zöldbab, 1-1 db zöld, sárga és piros színű paprika, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat a wokban, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és hevítsük addig, míg a fokhagyma sisteregni kezd.

Tegyük bele a megtisztított és darabokra vágott zöldbabot, paprikákat és az újhagymát is.

Kis lángon addig pároljuk, míg a paprika és a bab sülni nem kezd. Akkor lesz finom, ha egy kicsit megpirítjuk a zöldségeket. Utána csorgassuk rá a szójaszószt, és öntsünk alá másfél deciliternyi vizet. Kevergetve pároljuk körülbelül 10-15 percig, míg a babhüvelyek meg nem puhulnak.