A szakács új ruhája

Vágólapra másolva!
Te miben főzöl otthon? A legtöbben a "játszóruha"-kötény megoldás mellett döntenek, de a profi szakácsok, speciálisan a főzéshez tervezett ruhákat öltenek fel. Külön divatja van a szakácsviseletnek, amiből még bemutatót is rendeznek. Nézzük, mi a menő a konyhában, otthon és az étteremben!
Vágólapra másolva!

Az otthonkától a szexi kötényig
Az otthonka különleges ruhadarab, mely még ma is tartja magát, és nem hiányozhat a vidéki asszonyok ruhatárából. Az otthonka kultusz mintegy hozzánőtt az asszonyokhoz, a korábbi felfogás, miszerint "nő ne legyen kötény nélkül a konyhában" a múlt évszázad végén otthonka viseletre módosult. Az igazi otthonka máig is nejlonból készül, praktikus darab (kivéve talán a tűzállóságát), nem kell vasalni, nagyon hamar megszárad, gyakorlatilag elnyűhetetlen, így anyáról lányra szállnak a legjobb darabok. Az 1970-es években, akinek nyugatra szakadt rokonai voltak, még a kultikus, több száz oldalas, színes ruha-katalógusokból is hozzájuthatott egy-egy remek darabhoz, ami jobb minőségű anyagból volt, divatosan szabva. Parti Nagy Lajos a hosszú elnéniesedés attribútumának nevezi eme holmit, mely nem vásárolható, hanem "terem magától". Személyes kedvencem a téli otthonka turbó, ahol is mackónadrág fölé húzzák az otthonkát, és akkor sem kerül le viselőjéről, amikor az kiugrik a sarki boltba. Így jön létre a mackónadrág-otthonka-télikabát viselet.

Forrás: Kaldeneker György

Egy igazi profi nem visel otthonkát



Ma már az otthonka helyett a kötény az elsődleges kellék, és abból is számtalan fajtát találunk. Harsány mintákkal tolakodnak a lakberendezési áruházak konyharészlegén a dizájnerek tervezte darabok, de a konyhaboltok kötény-fogókesztű szettjei közt is könnyű megtalálni a nekünk valót. Ha saját készítésű kötényre vágyunk, és nem riaszt bennünket a varrógép látványa, akár szabni-varrni is lehet egyet.
Számtalan "humoros" feliratú köténnyel találkozhatunk a piacon, különösen ajándékozási célból veszik a különféle vicceskedő darabokat: "Ma apa főz, vigyázat, tűz- és robbanásveszély!", "A grillezés királya", "Nem a főztöm miatt vettek el", és még hosszan sorolhatnánk a példákat.
De a kötény a szexipar fantáziáját is megmozgatta, kapható meztelen nős-pasis változat, szilikon mellel vagy éppen kockás hasizmokkal felturbózott változat, a különféle latexes megoldásokról nem is beszélve.
De egyenlőre maradjunk a főzésnél.

Milyen a jó szakácsruha?
A divatos éttermeket, hangulatos kávézókat ma már belsőépítészek tervezik, de ahhoz, hogy egy-egy hely kedvencünkké váljon, nemcsak az ételeknek kell jónak lenniük, hanem számít a személyzet viselkedése, megjelenése is. Ők személyesítik meg az adott helyet, és az sem hátrány, ha jól néznek ki. Amellett, hogy a pincérek, szakácsok ruhái csinosak, bírniuk kell a kemény fizikai igénybevételt, kényelmesnek kell lenniük, és meg kell felelniük a szigorú munkavédelmi előírásoknak is.