Áfonyás-almás pite

Vágólapra másolva!
Gyümölcsök, zöldségek, egzotikus és hazai hozzávalók új szerepben, pikáns receptekben. Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 6 db alma, 3 evőkanál cukor, 100 g aszalt vörös áfonya vagy mazsola, fél citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál keményítő

A leveles tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Nyújtáskor próbáljuk meg egy körülbelül 38 centiméteres átmérőjű kör alakot nyújtani. Tekerjük fel a sodrófára, majd terítsük sütőpapírral letakart sütőlapra.

Az almákat megtisztítjuk, a magházat kivesszük, majd vékony szeletekre vágjuk. Tegyük egy tálba, csorgassuk rá a citromlevet, adjuk hozzá a cukrot, keményítőt, az aszalt gyümölcsöt és a fahéjat. Keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kinyújtott tészta közepére halmozzuk az almás keveréket úgy, hogy a tészta széle körülbelül tízcentis részen szabad maradjon. Egyengessük el a tölteléket, majd a tészta széleivel borítsuk be, a közepe "fedetlen" maradjon. Ujjunkkal nyomkodjuk össze, majd előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük 25-30 percig.

Szeleteljük fel, szórjuk meg porcukorral, tegyük tányérra, tálaljuk egy-egy gombóc vaníliafagyival és narancsszeletekkel. Díszítsük friss mentalevéllel.