Sárgaborsós répaleves

Vágólapra másolva!
Hideg időben jólesik egy-egy tál melegítő leves. Ma egy ilyen krémes-fűszeres leves elkészítését mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 teáskanál római köménymag, 2 evőkanál olívaolaj, 60 dkg reszelt sárgarépa, 15 dkg sárgaborsó, 1 zöldségleves kocka, 125 ml tej, őrölt bors, só, 2 evőkanál joghurt

Tegyük a köménymagot lábasba, majd szárazon hevítsük addig, míg a magok táncolni nem kezdenek. Öntsük rá az olajat, adjuk hozzá a sárgarépát és a megmosott sárgaborsót is. Öntsük fel egy liter vízzel és a tejjel. Adjuk hozzá leveskockát, ízesítsük sóval és kevéske őrölt borssal. Főzzük körülbelül 15 percig. Kézi merülőmixerrel pürésítsük, majd finom lyukú szitán passzírozzuk át.

Tálaljuk leveses tálkába, tetejére egy-egy pötty joghurtot kanalazzunk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei