Primőrök pikánsan

Vágólapra másolva!
Ha kilátogatunk a piacra, a pultok tele vannak tavaszi zöldségfélékkel. Most már csak ötlet kell, hogy mit is készítsünk belőlük. A primőrök közül a paraj, a spárga, a sárgarépa, a karalábé, a retek és a medvehagyma kerül terítékre a héten.
Vágólapra másolva!
Nyelvsalátával töltött karalábé

Hozzávalók: 8 db kisebb karalábé, 1 evőkanál ételízesítő, 1 db citrom, só
A nyelvsalátához: 5 dkg majonéz, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál mustár, fél citrom, 10 dkg főtt, füstölt marhanyelv, 1 db alma, 2 db csemegeuborka, 2 db főtt burgonya, só, őrölt bors

A jól megmosott, fiatal, gyenge karalábét meghámozzuk, majd formázó késsel dresszírozzuk. Karalábéfúróval kivájjuk. Az így előkészített karalábékat ételízesítős, citromos vízben puhára főzzük. Ha kész, saját levében hagyjuk kihűlni.
A nyelvsalátához a majonézt mustárral és tejföllel simára keverjük. Sóval, őrölt borssal, citromlével ízesítjük. Hozzákeverjük a metéltre vágott almát, csemegeuborkát, főtt burgonyát és a marhanyelvet. A karalábékat ezzel a nyelvsalátával megtöltjük, és tartármártással tányérokon ízlésesen tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1760 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: Budai Don Olivér 2004

Májusi parajos saláta

Hozzávalók: 20 dkg paraj, 1 köteg medvehagyma, 1 csomag retek, 2 dl joghurt, 1 csomag újhagyma, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, 1 pohár snidling, 10 dkg sárgarépa, 2 db alma, só, őrölt bors

A parajlevelek szárát lecsipkedjük, és a medvehagyma leveleivel együtt megmossuk. A tojást megfőzzük, lehűtjük, megtisztítjuk és lereszeljük. A retket és az újhagymát megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony metéltre vágjuk, vagy lereszeljük. A hámozott almát vékonyan felszeleteljük. Az összes alapanyagot egy keverőtálban összekeverjük, és letakarva hűtőbe helyezzük.

Forrás: Magyar Konyha



Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1193 kJ/285 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Soltvadkerti Ezerjó 2003

Karalábés-sárgarépás frittata

Hozzávalók: 4 db karalábé, 4 db sárgarépa, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, 4+2 db tojás, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál cukor, 10 dkg füstölt sajt, 15 dkg pulykasonka

Forrás: Magyar KonyhaA tisztított, szeletelt karalábét és a sárgarépát vajon külön-külön megpároljuk. Ízesítjük sóval, cukorral, őrölt fehérborssal, őrölt szerecsendióval. Négy tojást megfőzünk, lehűtjük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A pulykasonkát apró kockákra vágjuk. A füstölt sajtot lereszeljük. A kivajazott, tűzálló kerek porcelántálba először a megpárolt karalábé szeleteket tesszük, erre jön a szeletelt sárgarépa,
majd pulykasonkával megszórjuk. Ezután a tojáskarikákat is ráfektetjük a tetejére. A tejfölt két tojással elkeverjük, picit megsózzuk, és az előkészített alapanyagokra öntjük. Reszelt füstölt sajttal megszórjuk, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Cikkekre vágva, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1574 kJ/376 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2004