Karalábé, te ropogós

Vágólapra másolva!
Ami számunkra a karalábéból érdekes, az tulajdonképpen az a gumó, amely a növény megvastagodott szára.
Vágólapra másolva!

Külseje világoszöld és lila színű lehet, de a kétféle külsejű növény között semmilyen különbség nincs. A gumón kívül érdemes a középen elhelyezkedő, zsenge levelekre is figyelni, mert ezek igen értékesek. Apróra vágva adjuk a karalábéból készült ételekhez.

A karalábé szezonja májustól októberig tart, jól lehet tárolni, így egész évben kapható.
Lehetőség szerint közepes vagy kisebb méretű, repedésmentes gumókat vásároljunk - ezek biztosan nem lesznek fásak. Az is árulkodik a gumó frissességéről, hogy milyen állapotban van a levélzöldje.
Papírba csomagolva több hétig tárolható hűvös helyen.

A karalábé gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, jódot, A-, B1-, B2-vitamint és niacint is. Sószegény zöldségféle. 10 dkg kalóriaértéke 30 kcal.

Hurutoldó hatású. Jó hatással van bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. Diétázók étrendjébe is ajánlott.
A zsenge gumókat nyersen a legjobb felhasználni, salátának vagy csak úgy elrágcsálni. Ez a fogaknak is jót tesz, a gyerekek is nagyon szeretik.
A nagyobbakból leves, főzelék, egytálétel vagy töltött karalábé készülhet.
Fűszere a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehérbors.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 6 zsenge karalábé levelestül, 2 csirkemell, 20 dkg rizs vagy árpagyöngy, 1 tojás, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 csomó kapor, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, só, fehérbors, rozmaring.

A csirkemellet fejtsük le a csontjáról, és bőröstül daráljuk le. Keverjük össze a megmosott rizzsel, a tojással, sóval, fűszerekkel, és 2 evőkanál vízzel.
A karalábékat hámozzuk meg, és a közepüket vájjuk ki. A kikapart karalábédarabokat és a zsenge leveleket vágjuk apróra, és terítsük egy nagyobb lábas aljára.
Töltsük meg a karalábékat a hússal, ami kimarad, abból vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat, és tegyük azokat is a lábosba. Öntsük fel annyi vízzzel, hogy ellepje, tegyük bele a leveskockát, fűszerezzük meg.
Lassú tűzön főzzük 30-40 percig.
Készítsünk a vajból és lisztből világos rántást, azt keverjük el tejszínnel, a tejföllel és az apróra vágott kaporral. Öntsük hozzá az ételhez, és forraljuk ki.
Hús helyett tehetünk bele gombát is, kapor helyett pedig petrezselyemzöldet ízlés szerint.


Karalábésaláta gazdagon

Hozzávalók: 4 fej zsenge karalábé, 1 fej saláta, 1 citrom, 2 evőkanál mazsola, 1 evőkanál méz, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál durvára vágott mogyoró vagy dió, só, őrölt fehérbors.

A karalábét hámozzuk meg és vágjuk csíkokra. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 4 evőkanál olajat, tegyük bele a karalábét, egy kevés vízzel öntsük fel, adjuk hozzá a mazsolát, a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk puhára.
A salátát mossuk meg, a leveleket vágjuk csíkokra, és adjuk a kihűlt karalábéhoz.
A maradék olajon pörköljük meg a durvára vágott diót vagy mogyorót, sózzuk meg egy kicsit, és szórjuk a saláta tetejére.