Finomságok cukorbetegeknek

Vágólapra másolva!
A héten olyan fogások elkészítését mutatjuk be, amelyeket fogyaszthatnak cukorbetegek, de azok is, akik csak odafigyelnek az egészségükre, túlsúlyukra. Tévedés azt hinni, hogy a cukorbetegek nem fogyaszthatnak édességet vagy tésztaféleségeket, de igen, csak a finomított cukor helyett édesítőszert kell az ételkészítésben használni. A tésztaféléknél a durumlisztből készült, olasz tésztákat javasoljuk kedvező vércukoremelő hatásuk miatt.
Vágólapra másolva!

Korunk egyik népbetegsége a cukorbaj. Eredete helytelen táplálkozási szokásokban, a mozgásszegény életmódban keresendő. Ezért is ajánlatos az étrendbe sok zöldséget, friss gyümölcsöt (kerülendő a szőlő és a banán), sovány halat, fehér húsokat, szárnyasokat, túrót, tojást iktatni a vitamindús táplálkozás érdekében. A rendszeres séta, testmozgás is meghatározó.
A cukorbetegek általában pontosan tisztában vannak vele, miből, mennyit fogyaszthatnak. Emlékeztetőül egy felsorolás, mely élelmiszerek fogyasztása javasolt cukorbetegeknek: diétás búzakorpa kenyér, korpás zsemle, articsóka, kelbimbó, brokkoli, cékla, cikória, cukkini, fokhagyma, karalábé, karfiol, káposzta, kínai kel, padlizsán, paraj, póréhagyma, retek, spárga, tök, zeller, zöldbab, zöldpaprika, savanyú káposzta, gombák. Borjúhús, csirkehús, házinyúl, pulykahús, sovány marhahús, zsírszegény sajtok. Alma, citrom, egres, szamóca, málna, szeder, papaya, birsalma, görögdinnye.

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő, 5 dkg vaj, lestyán levél, 1 db zsemle, 1 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors

A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, pirítjuk, majd belekeverjük a reszelt fokhagymát, az ételízesítőt, és 6 dl vízzel, 2 dl tejjel felforraljuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, finomra vágott lestyán levéllel. A zsemlét kockákra vágjuk, olívaolajon aranysárgára pirítjuk, a forró levesünk tetejére kanalazzuk.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1315 kJ/313 kcal
Fehérje: 3,7 g, zsír: 14,3 g, szénhidrát: 21,5 g

Sertésszűz reform módon

Hozzávalók: 56 dkg sertésszűz, 8 dkg vaj, 1 db zeller, 12 dkg gomba, 8 dkg gépsonka, 2 főtt tojás tojásfehérje, 1 dl olaj, 5 dkg liszt, 1 dl fehérbor, só, ételízesítő, petrezselyemzöld, őrölt bors

Forrás: Magyar KonyhaA sertésszüzet hártyázzuk, 8 db 7 dkg-os szeletekre vágjuk, besózzuk, sütésig félretesszük. A gépsonkát, a csiperke gombát és a főtt tojásfehérjét is metéltre vágjuk, vajon átforgatjuk, ízesítjük sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, a fehérborral felöntjük, és összeforraljuk. Közben a zellert megtisztítjuk, 8 darab egyforma szeletre vágjuk, melyet ételízesítős vízben puhára főzünk. Most az előkészített sertésszűz szeleteket lisztbe forgatjuk, majd a forró olajban megsütjük. Máris tálalunk. A zeller szeleteket talpazatként tányérra helyezzük, erre fektetjük a sült sertésszűzszeleteket, majd a mártással leöntve tesszük az asztalra. Kevés a szénhidráttartalma, mégis laktató, és szemet gyönyörködtető ételféleség.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1605 kJ/385 kcal
Fehérje: 25,0 g, zsír: 30,0 g, szénhidrát: 40,0 g
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2001