Grillezzünk a héten!

Vágólapra másolva!
A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, zamatosan készíthetjük el ételeinket. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye, hogy a sütéskor finom füstízt kapnak az elkészített ételek. A héten grillpartira való finomságokkal ismertet meg bennünket Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra. A rozmaring, kakukkfű és borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének. Zöldségféléket készíthetjük alufóliába becsomagolva, így saját gőzében párolódik készre a friss zöldség. Tehetünk persze ezekbe a batyukba is egy-egy csokor friss fűszerágat.
Ajánlatos sütés előtt a húsokat pácolni egy kevés olajjal, joghurttal, vagy erre a célra készített fűszerolajjal kenegetni.
Ha grillpartit szervezünk, akkor egy nagy büféasztalt rakjunk meg mindenféle finomsággal. A vendégek saját maguk választják ki a számukra legfinomabb falatokat. Legyen az asztalon friss és ropogós saláta, grillezett zöldségek, szószok, chutneyk, természetesen nem maradhat ki a kenyér sem, amit süssünk ropogósra a grillsütőn. Tegyünk az asztalra sok-sok friss gyümölcsöt, gyümölcssalátát vagy gyümölcsökből grillezéssel készített desszerteket.
Italnak ki-ki válasszon ízlése szerint könnyű rozét, behűtött sört vagy gyümölcslevet.
A hangulatot fokozhatjuk a kertben elhelyezett gyertyákkal, mécsesekkel is.


Chilis-citromos csirkedarabok

Készítsünk páclevet: tegyük egy tálba 2 citrom levét, 1 pohár natúr joghurtot, 2 evőkanál paprikakrémet és 2 evőkanál szójaszószt. Keverjük jól össze, és a lebőrözött csirkecombokat és szárnyakat ebbe a pácba keverjük. Tegyük hűtőbe legalább három órára.

Kenjük meg a sütőrácsot olajjal és tegyük rá a csirke darabokat, és sütés közben kenegessük a megmaradt páccal, majd süssük ropogós pirosra.

Nyári gyümölcszselé

Hozzávalók: 425 ml rozé bor, 11 g zselatin, 50 g cukor, 1 evőkanál citromlé, 350 g friss eper, 225 g friss málna, 110 g friss fekete ribizli

Áztassuk be a zselatint egy kevés rozéba, forraljuk fel a maradék bort a cukorral, citromlével. Adjuk hozzá a beáztatott zselatint, forraljuk fel és ha kihűlt, adhatunk hozzá még egy kevés citromhéjat is.
Mossuk meg a gyümölcsöket és csepegtessük le alaposan. Béleljünk ki egy téglalap alakú sütőformát fóliával (kb. 19x12x9-cm), és ebbe tegyük a gyümölcsöket. Ha a zselé kihűlt, akkor töltsük fel vele az edényt. Tegyük a hűtőbe 5-6 órára, majd szeleteljük fel.