Almaálmok édesen és sósan

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Alma köntösben, sörös, fahéjas öntettel

Hozzávalók: 4 db alma, 1 evőkanál porcukor, egy negyed citrom leve
a sütéshez: fél liter olaj
a tésztához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 3 dkg kristálycukor, 2 dl tej
az öntethez: 1 tojás, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 dl sör

Az almákat megmossuk és meghámozzuk, kimagozzuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, porcukorral meghintjük és citromlevet csurgatunk rá. A köntös tésztához az olajat a liszttel, tojássárgájával, az egész tojással, és a porcukorral, habosra keverjük. Végül a tejet is hozzáadva elegyítjük. Forró olajban az almakarikákat a köntös tésztába mártva aranybarnára sütjük. Az öntetet gyorsan elkészítjük hozzá. Az egész tojást s tojássárgával, a porcukorral, az őrölt fahéjjal, és a sörrel vízgőz felett készítjük el, és még melegen a sült almaszeletek mellé öntjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokji Szamorodni Édes 1999

Almarizotta mandulás panírban sült sajthoz

Hozzávalók: 2 db piros húsú alma, 5 dkg aranymazsola, 25 dkg rizs, só ízlés szerint, 40 dkg trappista sajt, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 15 dkg szeletelt mandula, olaj a sütéshez

Forrás: Magyar KonyhaA rizst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, hozzátesszük a mazsolát és felengedjük 4,5 dl forró vízzel. Fedő alatt készre pároljuk, majd a megmosott, kimagozott, kockákra vágott almát belekeverjük, és 15 percig állni hagyjuk, hogy az alma megpuhuljon benne.

A sajtot hasábokra vágjuk, lisztbe forgatjuk, majd tojásba, újra lisztbe és tojásba, végül a mandulába forgatjuk. A bepanírozott sajtokat bő olajban vagy fritőzben kisütjük.
A rizottót megformázva tálaljuk és küllő alakban köré rakjuk a kisült sajtrudacskákat.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1432 kJ/342 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2002