Királyi szakácsok versenye Nagyszakácsiban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nagyszakácsi középkori település, melynek eredete Mátyás és Zsigmond koráig nyúlik vissza, amikor a királyi szakácsoknak, elismerésként, a környező területeken adományoztak földbirtokokat. A 11 évvel ezelőtt útjára indult rendezvénysorozat elsődleges célja színvonalas hagyományőrző és értékteremtő program létrehozása. A gasztronómiai szokások, ízek és a kultúra felidézése valóságos középkori királyi udvar hangulatát teremti meg a Somogy megyei Nagyszakácsi egész területén.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai védnöksége alatt kerül megrendezésre az a profi szakácsverseny, melynek győztese a Királyi Szakács címet birtokolhatja. Szigorú szabályok és feltételek között zajlik a verseny: csak kemencében, nyárson, roston vagy bográcsban készülhetnek a királyi étkek, csak a Mátyás korában használatos alapanyagokból, fűszerekből, korhű technikai eljárással. A falu az elmúlt években egy kemence-skanzent épített, mely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek.

Idén nemcsak a szakácsok, hanem a borászok is bizonyíthatnak, hiszen a Királyi Borász és a Király Borász Gárda címek is kiosztják. A Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Borok Háza szervezésében megrendezésre kerülő borversenyen részt vevő termelőknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük, és csak olyan borokkal pályázhatnak, melyből minimum 1000 palackkal rendelkeznek. A versenyzők két kategóriában, két különböző menühöz nevezhetnek, 6 darab mintapalackkal. A 8 kategória győztes borai kísérik végig kizárólagosan a Nagyszakácsiban megrendezendő Királyi Lakomát.

A különböző gasztronómiai versenyek mellett a látogatóknak színes, látványos szórakoztató programokat kínálnak, melyben a család minden tagja jól érzi majd magát. A látogatók részesei lehetnek egy középkori piacot idéző kézműves vásárnak, reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodnak a szórakozásról a falu minden pontján, a borudvaron vagy a népi udvarokon.