Bárány sütve, töltve, pitában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ott, ahol a birkahús mondhatni nemzeti eledel, például Törökországban, Bulgáriában, Írországban, nem félnek annyira a szagától, mint nálunk. Keleten ún. zsírfarkú juhot tenyésztenek, éppen a faggyújáért, ami ellen mi annyira küzdünk. Mi igen alaposan megtisztítjuk a faggyútól a juhhúst, de ahol erre nem vetnek akkora gondot, ott is előszeretettel pácolják, igen sokféleképpen.
A birkahús vásárlásánál figyeljünk oda a színére, minél sötétebb, annál öregebb volt az állat. Ne röstelljük megkérni a hentest, hogy megszagolhassuk: a báránynak inkább csak illata van, nem szaga. A pácoláson kívül a juhhús elkészítésének sajátossága a karakteres fűszerezés. Kivált a zöld fűszerek használatával remekelhetünk.

Báránykofta pitában

Hozzávalók: 50 dkg darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 5 szál friss koriander, 5 szál friss menta, 3 dl joghurt, 4 db pita kenyér, 1 fej saláta, 2 db nagyobb paradicsom, 20 dkg kígyóuborka, 1 dl olaj, só, bors

Forrás: ORIGOA darált húst összekeverjük a finomra vágott hagymával, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük. (Tojást nem kell kevernünk a húshoz, ha azt a legkisebb lyukú darálón daráltuk.) Az ízesített húsból 12 tojás nagyságú pogácsát készítünk, ezeket forró olajon elősütjük mindegyik oldalukon, majd sütőben készre sütjük.
A salátát és a zöldségeket tetszőlegesen összevágjuk, a pitát sütőben, vagy mikrohullámú készülékben megmelegítjük és szétnyitjuk. A nyílásba töltjük a zöldségeket, és a húspogácsákat, olyanformán, mint a gyrost szokás. Legutoljára az egészet meglocsoljuk a joghurttal, amit előzőleg összekevertünk a finomra vágott mentával.
Ha körettel szeretnénk enni, sült burgonya illik hozzá leginkább.

Elkészítési idő: 110 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2001


Rakott birkahús

Hozzávalók: 50 dkg darált birkahús, 5-6 evőkanál libazsír vagy olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 szál zöldpetrezselyem, 5 szál friss menta, 1 kg csuszatészta, 20 dkg juhsajt vagy juhtúró, 2 dl tejföl, majoránna, zsemlemorzsa, só

Forrás: Magyar KonyhaA finomra vágott hagymát a libazsír felén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a birkahúst, megszórjuk majoránnával, és továbbpirítjuk. Amikor a hús megpuhult, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet és a mentát.
Miközben a hús készül, kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lehűtjük, és összekeverjük a maradék libazsírral, valamint a reszelt juhsajttal vagy a juhtúróval.
A bekevert tészta felét kizsírozott és zsemlemorzsával megszórt tepsi alján egyenletesen elhelyezzük, a tetején elkenjük a húst, amit a tészta másik felével befedünk. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és addig sütjük, amíg piros nem lesz.

Megjegyzés: ha nagyon intenzív a birkahús illata, fele arányban keverhetünk hozzá sertés vagy pulykahúst.

Elkészítési idő: 110 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Pinot Noir 2000

Rozmaringos báránycsülök babsalátával

Hozzávalók: 4 db báránycsülök (25-30 dkg-osak), 0,5 liter száraz vörösbor, 4 szál friss rozmaring, 1 egész fej fokhagyma, só
a babsalátához: 25-30 dkg szárazbab, 2 db közepes fej lila, hagyma, 1 db piros húsú kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 dl vörösborecet, 2 db babérlevél, só, cukor, őrölt fehér bors

Forrás: Magyar KonyhaA csülköket tepsibe tesszük, ráöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a rozmaringágakat, és megsózzuk. 180 fokos sütőben készre sütjük, ügyelve arra, hogy a hús ki ne száradjon, tehát folyamatosan locsolgatjuk.
A salátához az előző este beáztatott babot sós, babérleveles vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. A lila hagymát felszeleteljük, a paprikát kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a babhoz. A bab főzőlevének felhasználásával salátalevet készítünk, és ráöntjük a babra, majd legalább két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk a hús mellé.

Megjegyzés: a salátába keverhetünk még erős paprikát is, ha szeretjük a csípős ízt. Így még remekebb összhangban lesz a csülökkel.

Elkészítési idő: 110 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Pinot Noir 2001