Öko-takarítás

Vágólapra másolva!
A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló számtalan háztartási szer beszerzése egyszerű feladat - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles. Ám a lakást "ragyogóan tisztává varázsoló" kemikáliák nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is megterhelik. Nagytakarítsunk nagyanyáink módszereivel: elő az ecettel, a szódabikarbónával és a citromlével, és kotyvasszunk "zöld" és olcsó házi tisztítószereket!
Vágólapra másolva!

Ha a hőmérő higanyszála többször van 10 fok fölött, mint alatta, minden, a tisztaságra valamit is adó, önálló háztartást vezetőben mocorgni kezd a lelkiismeret: talán itt az ideje az újabb parancsolt ünnep környéki nagytakarításnak.

Miután elhatároztuk, hogy a következő szabad délelőttünket feláldozzuk a tisztaság oltárán, az eszköztárunk felfrissítése a következő feladat: nézzük át a tisztítószerek és takarítóeszközök otthoni repertoárját, s a hiányosságokat feljegyezve induljunk beszerző-körútra.

A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló háztartási szerek beszerzése egyszerű feladat, hiszen a legközelebbi közért is számtalan lehetőséget kínál - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles és sokszínű -, ám dönthetünk úgy is, hogy ezúttal pénztárca- és környezetkímélőbb technikákkal, nagyanyáink jól bevált módszereivel dolgozunk.

Beváslólista

Ezesetben is lehet a sarki bolt az egyes számú úticél, ám a vegyi osztály helyett, először a tartós élelmiszerek polca felé kanyarodjunk, és a következőkkel pakoljuk meg a kosarunkat:

- két-három liter 20 %-os ecet,
- több zacskó szódabikarbóna,
- durva szemű étkezési só,
- egy-két liter citromlé,

majd a tisztítószerek felé sétálva, szemünket makacsul az alsó polcokra szegezve - a színes kemikáliás-flakonokról tudomást sem véve - kutassunk mosószappan után. Ha nem találunk, a legegyszerűbb natúr pipereszappan is megteszi.

Dörzsis szivacsból is jó, ha beszerzünk egy párat - a sikálást, sajnos, ezesetben sem úszhatjuk meg.

Ezek a jolly jokerek: segítségükkel eltűnik a vízkő, kidugul a lefolyó, fényes lesz a csempe, ragyógóan tiszta az üveg, foltmentes a nagyitól örökölt damaszt abrosz, szagtalan a hűtő. Hatásfokózókért irány a patika, ahol kérjünk

- egy üvegcse hidrogén-peroxidot (ha nincs, egy fodrászkellék szaküzletben biztosan kapunk),
- egy zacskó bóraxot,
- egy üveg 70 %-os alkoholt.

Hazatérve beüzemelhetjük a boszorkánykonyhát: keverjünk, forraljunk, oldjunk - nézzük, mit, mivel, hogyan és miért? A kulcsszó a türelem: mivel ezek a szerek kevésbé agresszívak - hiszen épp ebből adódik környezetkímélő voltuk - lassabban hatnak, mint a vegyi anyagokban gazdag társaik, tehát az 5-10 perces várakozás helyett fél órát, makacsabb szennyeződések esetén lehet, hogy egy-két órát is várnunk kell, amíg hatnak. Az ecetszagú és kipirososott kezek ellen gumikesztyű viselése javallott.