Biobűvölet

Vágólapra másolva!
Bioételeken élni egyesek szerint múló divat, mások szerint egyszerűen különcködés, de vannak olyanok is, akik nem is tudják máshogy elképzelni az életüket. Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök ára azonban jóval magasabb, mint a hagyományos változatoké. Megéri többet fizetni, vagy van valamilyen módszer arra, hogy egészségesen éljünk, mégis ésszerű anyagi keretek között?
Vágólapra másolva!

Zsóka a harmincas évei közepén jár, két óvodáskorú gyermek édesanyja, egy multinacionális vállalatnál dolgozik beosztottként. Minden szombaton felkerekedik egy nagy hátizsákkal, és elmegy egy budapesti ökopiacra. Itt veszi meg a családjának a heti zöldség-, gyümölcs-, tejtermék- és pékáru-adagot. Egy-egy alkalommal tíz-tizenkétezer forintot hagy az árusoknál - a biotermékek ára ugyanis duplája, sőt, triplája az egyébként minden boltokban kaphatóaknak.

Zsóka és családja a gyerekek születése után tért át a biotáplálkozásra, mint mondja azért, mert "nem akarta feleslegesen mérgezni a családját".

"Éppen elég káros anyag kerül a szervezetünkbe, én és a férjem úgy gondoltuk, amin változtatni tudunk, azt átalakítjuk" - meséli. "Lehet, hogy így jóval többet költünk élelmiszerre, mint egy átlagos család, de egyikőnk sem iszik vagy dohányzik, és úgy tekintünk a biokajákra, mint hosszú távú befektetésre."

Miért jobb a bio, mint a hagyományos?

A biozöldségek, gyümölcsök vitamintartalma magasabb, a termékekben több ásványi anyagot és nyomelemeket, de kevesebb nehézfémet lehetett kimutatni.

Egészségvédő hatású, másodlagos növényi anyagok, például a fenolok nagyobb mennyiségben keletkeznek az ökológiai termesztésű növényekben.

Az ökológiai növénytermesztésben a növények lassabban növekednek, a szövetek kevesebb vizet tartalmaznak. A magasabb szárazanyag-tartalom pedig jobb tárolhatóságot eredményez.

A biotermékek kevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmaznak, nincs bennük adalékanyag (kevés, ártalmatlan kivétellel), így szervezetünk méregtelenítő kapacitása lényegesen kisebb terhelésnek van kitéve.

A kisebb víztartalom miatt a biozöldségekben, gyümölcsökben magasabb az íz és illatanyagok töménysége, így általában kellemesebb ízűek, mint a hagyományos módon termesztettek.

"Sok esetben sajnos a bio-, öko- előtaggal ellátott, vagy "környezetkímélő", "természetes", "natúr", "káros anyagtól mentes" és "reform" feliratok csak reklámfogásból jelennek meg az élelmiszereken és nem valódi biotermékekről van szó" - állítja Nógrádi Katalin, dietetikus. "Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a biotermékeknek nagyobb a tápanyagtartalma, jobb a tápértéke. Így nem biztos, hogy aki csak bio-élelmiszereket fogyaszt, egészségesebb lesz, mint aki anyagi okokból nem engedheti meg magának ezen termékek vásárlását. Nem bizonyított az sem, hogy csak biotermékek fogyasztása esetén csökkenthető bizonyos betegségek kialakulásának kockázata."



Állat- és környezetvédelem

Az ökológiai gazdálkodás nemcsak a mi szervezetünkre, de az állatokéra, sőt, az egész környezetre jó hatással van. Az állatokkal szelídebben, felelősségteljesebben bánnak, nem tömik tele őket feleslegesen növekedési hormonokkal, vagy gyógyszerekkel. A biogazdálkodás a környezetet is kíméli: a növényvédő szerek (mivel nem használják őket) nem mosódnak bele a talajba és nem kerülnek be a levegőbe - így sem a talaj, sem a vizek, sem pedig a légkör nem szennyeződik. Nem keletkeznek veszélyes hulladékok vagy felesleges, nehezen megsemmisíthető csomagolóanyagok sem.

A bio, az öko és a többiek

Ahhoz, hogy egy élelmiszer "bio"-minősítést kapjon, szigorú szabályoknak kell megfelelnie: több magyar és Európai Uniós jogszabály biztosítja azt, hogy tényleg csak az a termék kerüljön ilyen cimkével a boltokba, amelyik megérdemli. A tanúsítványt - azaz, hogy a termék megfelel ezeknek az előírásoknak - Magyarországon a Biokontroll Kht. bocsájtja ki.

A biotermékek, más néven ökotermékek, azok az élelmiszerek, amelyek megfelelnek a hatályos jogszabályi előírásoknak. Natúrtermékeknek nevezzük azt, amelyekben kevesebb (vagy egyáltalán nincs) a tartósítószer és az adalékanyag. Reformételek pedig azok, amelyeket egy adott időszakban egészségesnek, jótékony hatásúnak gondolunk.



A jogszabály szerint ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel csak azon mezőgazdasági termékek, és élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket ezen jogszabályi előírások betartásával és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak.

Hogyan készül a biotermék?

Az ökológiai gazdálkodásban a génmanipulált szervezetek és származékaik nem használhatók fel, vagyis nemcsak transzgénikus növények termesztése és állatok tenyésztése tilos, hanem génmanipulált mikroorganizmusok és az általuk termelt anyagok alkalmazása is.

A mezőgazdasági eredetű alkotórészeknek 95 százalékának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. Tilos az ionizáló sugárkezelés, és csak a felsorolt, közismerten ártalmatlan adalék- és technikai segédanyagok használhatók. A termék csomagolásán szerepelnie kell a következőknek: "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: (pl.) a Biokontroll Hungária Kht., HU-ÖKO-01". Külön fel kell tüntetni, ha a termék olyan gazdaságból származik, amely még csak az átállás időszakában van.

Az ökológiai gazdálkodás alapelvei közé tartozik a vetésforgó használata (azaz a tápanyagigényes és a kevésbé tápanyagigényes, valamint a mélyen és sekélyen gyökerező növények váltsák egymást, így ugyanis elkerülhető az egyoldalú talajhasználat, a talaj lassabban merül ki), a megtermelt, de kereskedelmi forgalomba nem került anyagok (konyhai hulladék, növényszárak stb.) visszakerüljenek a körforgásba - ezek helyettesítik ugyanis a szintetikus műtrágyákat, amelyek használata szintén tilos.

Fotó: Szabó Pál


A kártevők elleni védekezésben a legfontosabb el, hogy nem használhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek bekerülhetnek a növényekbe - az ökológiai gazdálkodásban sokkal inkább a megelőzésen van a hangsúly (pl.: ellenálló növényfajták termesztése, megfelelő tápanyagellátottság, szín- és illatcsapdák, növénytársítás, kapálás, növényi főzetekkel történő permetezés).

A bio állattartás feltételrendszerében legfontosabbak az állatjóléti előírások. Az állatokat nem szabad ketrecben vagy megkötözve tartani, biztosítani kell a száraz, almozott pihenőhelyet, és az állatok etológiai igényeit kielégítő területet, a szabad levegőn való tartózkodás lehetőségét, a megfelelő mozgásteret. A takarmány is ökológiai gazdálkodásból származó növény legyen. Tilos a takarmányhoz antibiotikumot, növekedés-szabályzó, illetve termelékenységfokozó anyagot, hormont vagy hormonhatású anyagot adagolni. Tilos állati eredetű takarmány etetése. A beteg állatot akupunktúrával, homeopátiával, gyógynövények és gyógyító ásványok alkalmazásával kell gyógyítani. A méz csak akkor nyerheti el a bio minősítést, ha csak természetes növényállományból vagy bio növényekből származik. A méhek- illetve a kaptár kezelésére csak természetes anyagok használhatók.