Takarítással az allergiás tünetek csökkenthetők

Vágólapra másolva!
Egészséges életet élni nem mindig egyszerű, néha még saját lakásunkban sem. Egy átlagos otthonban számtalan rejtett higiéniai veszélyzóna akad, amelyek allergiát, szénanáthát okozhatnak, valamint súlyosbíthatják az asztmás tüneteket.
Vágólapra másolva!

A látszólag ártalmatlan kanapétól kezdve egészen a párnáig, amire éjjelente lehajtjuk a fejünket, az otthonunk nem feltétlenül az a biztonságos menedék, aminek képzeljük. Rengeteg olyan hely van, amiről az ember nem is gondolná, mennyi szennyeződés gyűlhet össze benne. Íme néhány tipp, hogy hogyan tarthatjuk otthonunkat frissen és tisztán az ősz folyamán

Függönyök
A függönyök magukba szívhatják a füstöt, az allergéneket és egyéb szennyező anyagokat. Győződjünk meg róla, hogy rendszeresen mossuk és porszívózzuk-e a függönyeinket!

Dísztárgyak
A képkeretek, lámpák, szobrok, könyvek - mind olyan tárgy, amik a porfogó szerepét töltik be. Ha ezeket a tárgyakat is rendszeresen porszívózzuk, jelentősen csökkenthetjük a por mennyiségét a nappaliban.

Ablakok
Az, hogy a szobában tartózkodunk, nem biztos, hogy megvéd minket a kinti szennyeződésektől, ugyanis ezek könnyedén bejuthatnak a lakásba is. Amikor magas a kinti légszennyezettség, akkor lehetőleg tartsuk zárva az ablakokat, és ültessünk olyan virágokat, amelyek segítenek tisztán tartani a levegőt körülöttünk.

Növények
A levegőben keringő pollenek is az allergia forrásai lehetnek. A kicsi, színtelen virágok több allergiás reakciót okoznak, mint a nagy, ragyogó színűek. Kerüljük a fehér és zöld színű virágokat, mert ezek veszélyesebbek, mint a többi együttvéve!

Ülőbútorok
A házi poratkák könnyen elszaporodnak a belső terekben - az ülőgarnitúrák nagyszámú mikroszkopikus atkáknak nyújthatnak menedéket. Főleg az emberek és állatok által elhullatott, elhalt bőrsejteken élnek, és allergiát, légzési zavarokat, valamint viszkető, bedagadt bőrt és könnyezést okozhatnak. Porszívózzuk át kárpitjainkat legalább havonta egyszer - a bútorok alatt és mögött is.

Szőnyegek
A kisgyerekek rengeteg időt töltenek a padlón, de a szőnyeg kitűnő menedék a poratkáknak, az állatszőrnek és egyéb szennyeződéseknek is. Használjuk a porszívót magas szívófokozaton legalább hetente egyszer, és a gyakran használt területeket naponta porszívózzuk át.

Elektromos kandalló
A fatüzelésű kandallókból származó allergének és füst kiválthatnak allergiás tüneteket. Az elektromos kandalló használatával tisztább marad a lakás.

Televízió
Egy átlagos televízió képernyője 20-féle szennyeződésnek ad otthont. A leggyakoribbak a növényi pollen, a poratka és az állatszőr. Tisztítsuk le a tévét nedves ronggyal, mert az felfogja a piszkot és megakadályozza, hogy szabadon keringjen a szobában.

Vannak már olyan porszívók, amelyek pollenszűrős porzsákkal vannak felszerelve, ezekkel hatékonyan takaríthatjuk otthonunkat. A porzsákból kilépő levegő nem kerül közvetlenül a szoba levegőjébe, hanem áthalad a porszívó beépített szűrőrendszerén is.