Tavaszi nagytakarítással az allergia is megelőzhető

Vágólapra másolva!
Húsvét közeledtével elkerülhetetlen az évente ismétlődő tavaszi nagytakarítás. A nagytakarítás a megújulás szimbóluma is, amikor a téli hónapok után felkészítjük a lakást a melegebb, világosabb napokra. Ugyanakkor egészségügyi szempontból is fontos, mert ha a heti szokásos takarításnál általában kimaradó - könyvek leporolása, szekrények mögötti területek portalanítása, drapériák tisztítása - munkákat is elvégezzük, környezetünket megtisztítjuk a nem látható káros szennyező részecskéktől, így csökkentjük az asztma és allergia kialakulásának lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Elődeinkhez hasonlóan igényünk van arra, hogy befészkeljük magunkat, megújuljunk és rendbe tegyük dolgainkat. A tavasz az újrakezdés lehetősége; megtisztítjuk otthonunkat a tél sivárságától és a mindennapi egészségi rizikóktól.

A XXI. században a tavaszi nagytakarítás jelentősen megváltozott az elmúlt évekhez képest a modern készülékek segítségével, melyek igazodtak elfoglalt életmódunkhoz. Mivel az utóbbi tíz évben megduplázódott az asztmások száma Európában, és mivel az átlagember idejének 90 százalékát zárt térben tölti, létfontosságú a tisztán tartása és az allergiát kiváltó anyagok minimális szintre szorítása.

A levegőben található részecskék 99,9 százaléka (pollen, dohányfüst, állati hámfoszlányok, penész spórák) szabad szemmel nem látható. Egy alapos takarítás jelentősen csökkenti ezeknek az anyagoknak a mennyiségét.

Allergiásoknak a szárítógép jelentheti a pollenmentesítő megoldást. A friss levegőn, napsütésben száradt ruha idill az egészségeseknek, de ártalmas azoknak, akik a polleneket ősellenségnek tekintik. A nedves ruhába ugyanis a szabadban beleragadnak a pollenek, a lakásban száradókba pedig a háziporban keringő allergének (állatszőr, atkák ürülékei, spórák, cigarettafüst összetevők stb.), és hordás során irritálják a bőrt, a légutakat. Azok, akik túlérzékenységben szenvednek, használjanak télen-nyáron szárítógépet. A készülék egy filteren keresztül szívja be a levegőt, és ezáltal kiszűri a káros anyagokat. A ruha öblítőszer nélkül is puha, illatos lesz, így még egy allergizáló veszélyforrást kiküszöbölhetünk.