Formába hozunk az esküvődre!

Vágólapra másolva!
A három hónapos "fitt-ara projekt" második felvonásához érkeztünk. Előző cikkünkben általános életmódtanácsokkal láttuk el a karcsúsodni vágyókat, most pedig konkrét étkezési tanácsokkal és alakformáló gyakorlatokkal ismertet meg bennünket mesteredzőnk, Dömötör Edit.
Vágólapra másolva!

Az előző hónap szabályain kívül (este 6 után nem eszünk; a korábban megszokott normál kalóriabevitelt napi 500 kalóriával csökkentjük a hét öt napján) további - de nem betarthatatlan - szigorításokat vezetünk be táplálkozási szokásaink közé.
Eddig a megadott kalóriamennyiségen belül azt ehettél, amit megkívántál, most azonban egy kicsit jobban kell majd szelektálnod.

Az új megszorítások a következők:
- Minden étkezésedet úgy alakítsd ki, hogy a tányérodra kerülő ételek 1/3 része sovány fehérjeforrás legyen: csirkemell, pulykamell vagy halfilé roston sütve (nem panírozva és kirántva), vagy valamiféle könnyű (nem tejszínes, hanem citromos vagy zöldséges) szószban elkészítve, alacsony zsírtartalmú felvágottak és sajtok, sovány túró, kefír vagy joghurt. Az ételek második 1/3-át a következő szénhidrátok alkossák: barna kenyér vagy zsemle, rizs vagy főtt burgonya. A fennmaradó 1/3 rész pedig magas rosttartalmú, friss zöldségekből vagy gyümölcsökből álljon. Ha zöldségféléket eszel, igyekezz nyersen (salátaként) fogyasztani azokat, vagy forró vízben, rövig ideig párolni, hogy ropogósak maradjanak.
- A fehérje /szénhidrát/ zöldségköret adagjait tetszésed szerint csoportosíthatod a nap folyamán: ha a reggelid úgy alakul, hogy csak fehérjét és szénhidrátot fogyasztasz, akkor valamelyik étkezéskor korrigáld az arányt egy főfogású salátával.
- A nassolást próbáld meg napi egy alkalomra szűkíteni, és akkor is a szerényebb cukor- és zsírtartalmú édességet válaszd: csokitorta helyett például egy túrós-gyümölcsös süteményt, fagylalt helyett esetleg egy gyümölcssalátát.
- Továbbra se feledkezz meg a bőséges (minimum 2,5 liter) és kalóriamentes folyadékbevitelről (ásványvíz, gyümölcs- és herbateák).