Kontaktlencsével is lehet szaunázni

Vágólapra másolva!
A szaunáról legtöbbünknek nem a szárazság jut eszünkbe, a forró gőzben azonban a kiszáradás nagyon is fenyeget minket. Leginkább a szemünket veszélyezteti, melynek kivédésére több megoldást is ajánlanak az orvosok.
Vágólapra másolva!

Manapság egyre többen törekszünk az egészséges életmódra. Mindenki más módszerekkel próbálja kipihenni a munkában felgyülemlett stresszes pillanatokat és megtalálni a nyugalmat. Ahhoz hogy szervezetünk testileg és lelkileg egyensúlyban legyen, nem elég csak az egyikkel vagy csak a másikkal törődni. De mit is tehetünk ezért? Fogyasszunk könnyebb ételeket, mozogjunk, és a szervezetünket néha méregtelenítsük. Ez utóbbi egyik legjobb módszere a szaunázás. Ezzel kapcsolatban azonban sokakban felmerül a kérdés: a forró gőzben a szemüveget lehet-e helyettesíteni kontaktlencsével, nem káros-e a magas hőfok és a párás vagy száraz levegő?

Dr. Árvai Anita szemész szakorvos a következőket tanácsolta:
- Alapvetően kétféle kontaktlencse típust különböztetünk meg, van félkemény és puha kontaktlencse. Utóbbi sokkal elterjedtebb, mert kényelmesebb és jobban idomul a szemhez, mint a kemény lencse. A kemény vagy félkemény lencsét bizonyos betegségek esetén terápiára használják, valamint szemfelszíni hibát korrigálnak vele. A puha lencse lágyabb, ezért jobban idomul a szem felszínéhez.
A kontaktlencsék is különbözőek, más a vastagságuk, a víztartalmuk, a gázáteresztő képességük. Ma már inkább a puha kontaktlencsét kedvelik a kliensek, a fentebb említett okok miatt. Mindezek ellenére a kemény kontaktlencséből is lehet olyat vásárolni, amelynek oxigénáteresztő képessége igen magas. Ugyanis azoknak a lencséknek, amelyeket a szaunában is lehet használni, igen nagy gázáteresztő, azaz oxigénáteresztő tulajdonsággal kell bírnia. Mindkét lencsetípusból létezik olyan, amely rendelkezik ezzel a képességgel. A dobozon az erre vonatkozó adatokat mindig megtaláljuk, de a kontaktlencsét árusító az üzlet eladója is tud ez ügyben segíteni.

Természetesen a szem kiszáradását vagy felszínének sérülését elkerülhetjük egészen egyszerű módon is: - Aki szaunába szeretne menni kontaktlencsével, feltétlenül vegyen nedvesítő szemcseppet, azaz műkönnyet. Használata ajánlatos, hogy a szem ne tudjon a melegben kiszáradni - ajánlja a szakorvos.

Van tehát megoldás a lencsét viselők számára is, így nem lehet kifogás: irány a szauna, amely nemcsak méregtelenít, de megszépíti a bőrünket is.