Kontaktlencsében vonzóbbak vagyunk

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA pszichológusnő fogott egy busznyi rövidlátó bulizót, elvitte őket egy londoni éjszakai mulatóhelyre, és csak annyit mondott nekik, "menj és hódíts". A résztvevők mindegyike viselt vagy szemüveget, vagy lencsét. Három csoportra oszlottak. Az elsőbe azok kerültek, akik a szokásos látóeszközüknél maradtak. A második csoportot megkérték, hogy szokásos lencséjüket cseréljék szemüvegre. A harmadik csoport a szokásos szemüveg helyett lencsét viselt. Minden jelentkezőt megkértek, készítsen részletes beszámolót arról, milyennek tartja fizikai megjelenését és önbecsülését az esemény előtt, alatt és pár nappal utána.
Azoknak, akik szemüvegről lencsére váltottak, 85%-uk nagyobb önbizalomról számolt be, míg azok közül, akik szemüvegre váltottak, egyetlen embernek sem nőtt az önbecsülése, sőt 75%-uk panaszolta, hogy kevésbé magabiztosnak érzi magát. A szemüveget lencsére cserélők fele arról számolt be, hogy nőtt a vonzerejük. A lencsét szemüvegre cserélők 80%-a mondta, hogy kevésbé vonzották a férfiakat. A felmérés végső tapasztalata az lett, hogy a kontaktlencsések többet ölelkeztek, csókolóztak, és több kényeztetést kaptak.

De nemcsak a kontaktlencsék segítenek bennünket nagyobb önbizalomhoz. Egy másik vizsgálat beszámol róla, hogy ha napszemüveget viselünk, magabiztosabbak leszünk, és úgy érezzük, hogy az ellenkező nem képviselői sokkal szexisebbnek látnak bennünket.

Dr. Glenn Wilson szexuálterapeuta és pszichológus csapata azt vizsgálta, hogy a napszemüveg-viselet milyen hatással van az emberek önmagukról alkotott véleményére, testképére.
Ha feltesszük a napszemüveget, az sokban megkönnyíti kommunikációnkat, a társas érintkezés sokunk számára nehézkes vagy kínosabb lépéseit is. A napszemüveg bizonyos fokú "anonimitást" biztosít, így félénk vagy gátlásokkal küszködő emberek is csinálhatnak olyan dolgokat a "leple mögött", amelyre máskülönben semmiképp sem vállalkoznának, például a topless napozás - írja Wilson.

A napszemüveget sajátos tulajdonságai emelték fontos kommunikációs szereplővé; azt az érzést adja meg, hogy jobban kontrollálhatjuk az eseményeket, mi mindent látunk benne, de bennünket csak részben látnak, így bizonyos érzések, jelzések rejtve maradhatnak a külvilág elől. A napszemüveg így elhagyhatatlan kellékké nőtte ki magát, melyet ugyan a divatcikk kategóriába sorolunk, de funkciójának átváltozását jelzi az is, hogy szinte egész évben hordjuk, nemcsak verőfényes napokon. Napszemüveget nemcsak akkor viselünk, amikor szemünket akarjuk a naptól védeni, sokkal inkább viseljük azért, mert úgy érezzük, hogy irtó jól nézünk ki benne, és a többi ember ebben meg is erősít bennünket- meséli a szexológus tapasztalatait.

Szemüveg, kontaktlencse vagy szemműtét ?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=34245Mit találsz vonzónak?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27323A szemüvegtől a kontaktlecséighttp://www.optika.huLátogasson el a magyar optikusok honlapjára

Dr. Wilson szerint férfiak számára sokkal fontosabb viselet a napszemüveg, sokat segít az igazi macsó kép kialakításában. Egy sötét napszemüvegben a férfi baljós érzéseket kelt, nagyjából úgy, mint Dennis Hopper a Szelíd motorosok-ban vagy Clint Eastwood a Piszkos Harry-ban. Nem látjuk a szemét, nem tudjuk, mire készül, kiszámíthatatlan, így sokkal erőteljesebbnek, férfiasabbnak tűnik, és magát is annak érzi. És a nők szeretik ezt gondolni a férfiakról. Ha ilyennek látják a férfit, akkor az felizgatja őket. A dominanciát, erőt sugárzó férfi könnyen leveszi a lábáról a nőket, és ebben akár a napszemüveg is nagy segítségére lehet.
Ugyanakkor a napszemüveg-viselet a kapcsolat egy bizonyos fokán már megnehezítené a dolgokat, ezért is kell tudni, hogy mikor kell megszabadulnunk tőle - írja Wilson.