Degesz helyett könnyű karácsony

Vágólapra másolva!
Karácsonykor mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy a szokásosnál is többet együnk és kevesebbet mozogjunk. Az ünnepi vacsoraasztal mellett azonban ritkán jut eszünkbe, hogy a mértéktelen étel- és italfogyasztásnak meglesz a böjtje, hiszen mindez rossz hatással lehet az emésztésünkre.
Vágólapra másolva!

Felmérések szerint a magyar lakosság ötöde szorulásban szenved, s ez az arány az ünnepek idején tovább növekszik, hiszen ilyenkor még azoknál is előfordulhat székrekedés, akik különben nem küzdenek ezzel a problémával. Alábbi tanácsaink abban segítenek, hogy a karácsony valóban a pihenésről és a zavartalan családi együttlétről szóljon, s a legszebb pillanatokat ne keserítse meg a kínzó telítettségérzet.

A szorulás a magyar lakosság húsz százalékát érinti, a nők körében pedig különösen gyakori a probléma, ugyanis a betegek hetven százaléka a gyengébb nem köréből kerül ki. A székrekedés kialakulásában leginkább a rendszertelen, rostszegény táplálkozás, a kevés mozgás, az alacsony folyadékbevitel, a székelési inger elfojtása és a stressz játszik közre. E kiváltó okok az ünnepek idején a szokásosnál is gyakrabban jelentkeznek.

A hagyományos karácsonyi és szilveszteri ételek - a halászlé, a töltött káposzta vagy a malacsült - valamint az édességek sok zsírt és cukrot, és kevés rostot tartalmaznak. Ráadásul ilyenkor mindenki sokat eszik, hiszen nem csak otthon, hanem a rokonlátogatások során is hatalmas traktákban van részünk. A fokozott alkoholfogyasztás is felelős a szorulás kialakulásáért, hiszen kevesen koccintanak ásványvízzel vagy gyümölcslével, az alkohol azonban nem pótolja a folyadékveszteséget, hanem elvonja a szervezettől a vizet. A stressz is gyakoribb lehet ilyenkor, különösen az egész napot főzéssel és készülődéssel töltő háziasszonyok körében. Emellett az ünnepeket gyakran nem otthon, hanem rokonainknál, barátainkkal töltjük, idegen környezetben azonban sokan inkább elfojtják a székelési ingert.

A jeles napokat sokkal élvezetesebbé tehetjük, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat:

- idén próbáljunk egészségesebb ételeket készíteni: a halhoz és húshoz köretként kínáljunk zöldséget, a halászléhez pedig fogyasszunk barna kenyeret. Az ételekhez használjunk sok fokhagymát, hagymát, spárgát, articsókát vagy cikóriát, mert ezek gyorsítják az emésztésünket. Különösen az édességek terén tehetünk sokat: a csokoládét helyettesítsük friss vagy aszalt gyümölcsökkel, rágcsálni való magvakkal, s az ünnepi süteményt próbáljuk teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni. A mákos bejgliből is mértékkel fogyasszunk. Az emésztésünket segíti, ha étkezés után egy kis joghurtot eszünk.

- próbáljuk stresszmentesen tölteni az ünnepeket: vonjuk be az egész családot a készülődésbe, hiszen így gyorsabban végzünk a teendőkkel. Időnként iktassunk be kisebb szüneteket, lazítsunk, s az elvégzendő feladatok helyett inkább az ünnep szépségére összpontosítsunk

- az étkezés időpontja is fontos: ne üljünk túl későn a vacsoraasztalhoz, hogy legyen ideje szervezetünknek megemészteni az ételt,

- étkezés után próbáljunk mozogni: a tévézés vagy a fotelben való üldögélés helyett tegyünk inkább egy nagy sétát a környéken,

- az alkohollal is bánjunk mértékletesen: sör, bor vagy tömény italok helyett fogyasszunk inkább finom gyümölcskoktélokat, amelyekkel ráadásul vendégeinket is elkápráztathatjuk. Emellett továbbra is próbáljunk napi egy-másfél liter ásványvizet meginni.

Ha mégsem tudjuk e tanácsokat betartani, általában a hashajtókhoz szoktunk fordulni. Nem mindegy azonban, hogy milyen szerre esik a választásunk. Igen fontos ilyenkor figyelembe venni, hogy vannak olyan speciális embercsoportok, akiknél a hashajtó hatóanyagára, illetve adagolására fokozott figyelmet kell fordítani. Ide tartoznak az idős emberek (náluk kiemelt jelentősége van annak, hogy ünnepek idején a fenti tanácsokat tartsák be), a terhes nők (ők ugyanis nem szedhetnek szennatartalmú hashajtót), a gyermekek (náluk szintén az egészséges ételekre és a kevesebb édesség fogyasztásra kell odafigyelni, emellett ők sem szedhetnek szennát tartalmazó készítményt, mert az súlyos hasmenést és kiszáradást okoz), valamint a cukorbetegek.
Ha ilyen szert szeretnénk szedni, mindenképpen kérjünk tanácsot a háziorvostól vagy patikustól, de sokkal jobb, ha természetesen megoldásokkal próbálkozunk, például minden reggel elfogyasztunk 3-4 szem aszalt szilvát vagy egy kis pohár aszaltszilvalevet. A melegen fogyasztott gyógyteák, mint a bazsalikom és édeskömény tea, serkentik az emésztést, és hashajtó hatásúak.