Diétás karácsony

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A cukor (és az édességek) sajnos nem mindenki számára élvezhetők maradéktalanul, Magyarországon is több mint 500 ezer ember szenved diabéteszben. A cukorbetegség fő jellemzője, hogy a betegnél a vércukorszint szabályozás rosszul működik.
A betegségnek két fő típusát különböztetjük meg. Az 1-es típusú mindenképpen inzulinkezelésre szorul, mivel a betegségnek ebben a formájában a hasnyálmirigy nem termel inzulint. A 2-es típusú diabétesz az inzulintermelés renyheségével, és a szöveteknek az elválasztott inzulinnal szembeni rezisztenciájával függ össze. Ez utóbbi típus sokkal gyakoribb, mivel ezen betegek alkotják a diabéteszes esetek mintegy 90 százalékát.

A 2-es típusú diabétesz egyik fő jellemzője, hogy étkezések után hiányzik a hasnyálmirigy ún. fő jellemzője, hogy étkezéskor idejében bocsásson ki inzulint. Ez a gyors és korai inzulinválasz a szervezet első védekező mechanizmusa az étkezés közbeni veszélyes vércukor-csúcsok ellen. Mivel hiányzik ez a reakció, a vérben felhalmozódott fölös cukor (glukóz) nem tud elég gyorsan lebomlani, kialakítva ezzel az étkezés közbeni vércukorszint-csúcsot.
Hosszú távon a magas vércukorszint mérgező hatású, ahogy öregszik az ember, az A-sejtek inzulintermelő képessége is romlik. Ez utóbbi kialakulásához nagyban hozzájárul a modern és egészségtelen életvitel, a csökkent fizikai aktivitás és az elhízás.

Eheti, nem eheti
A diéta szót hallva jobbára a szigorú, sanyargató koplalás, a teljes önmegtartóztatás jut az emberek eszébe. Pedig ez ma már nagy tévedés. A cukorbetegek helyes diétájának - amely alig tér el az egészségesen élni vágyóknak javasolt étrendtől - speciális céljai vannak.

Van-e hajlamom a cukorbetegségre?
Sokan nem is tudnak az alattomos támadóról, pedig szervezetünk jelzéseire és életmódunk hibáira rádöbbenve időben felfedezhetjük a veszélyt. Az önteszt segít felmérni a kockázatokat.

A 2-es típusú cukorbetegségről a közhit tévesen azt tartja, hogy ez a cukorbetegség ún. "enyhébb, kevésbé veszélyes" formája. A 2-es típusú diabétesz azonban a vezető halálokok egyike, az étkezés közben kialakult vércukorcsúcsok pedig az érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint az ebből adódó elhalálozásnak egyik legfontosabb kockázati tényezője.

Kutatások kimutatták, hogy 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben azon betegek, akiknél kialakul az étkezések utáni vércukorcsúcs, mint a normál vércukorszinttel rendelkezők.
Ebben szerepet játszik a tünetegyüttes gyakorisága - 40 év felett minden hetedik ember érintett - és az a tény, hogy a magas vércukorcsúcsokat általában későn fedezik fel.

Nagyon fontos tudni, hogy az étkezési vércukorcsúcsok nem diagnosztizálhatók a reggeli éhgyomori vércukorszint-mérés alapján (ami az egyik legáltalánosabb diagnosztikai eljárás), hanem 75 g glükóz elfogyasztása után egy kétórás vércukorszint-ellenőrzést igényel. Ez a későbbi ellenőrzés az orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT). Nem véletlen, hogy sok kettes típusú diabéteszes beteg létezik, akiknek jelentős vércukorszint-csúcsát a betegség jelentkezése után csak 12 évvel diagnosztizálják.

A vércukorszintet általában úgy mérik, hogy megvizsgálják, mennyi a plazmában a glükóz koncentrációja. Étkezés utáni vércukorcsúcsról akkor beszélhetünk, amikor a 2 órás vércukorszint meghaladja a 7,8 mmol/l értéket.

A vércukorcsúcs kezelésekor a betegeket nagyobb fizikai aktivitásra ösztönzik - elsősorban azért, hogy visszatérjen normális testsúlyuk -, illetve egészséges, kiegyensúlyozott étrendet írnak elő számukra. Legtöbbjüknek nincs szüksége gyógyszeres kezelésre, mivel az életmód változtatás önmagában is nagyon hatékony.
Kutatások kimutatták, hogy a testsúlycsökkenés, az egészséges étkezés és a testmozgás csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Ajánlat

Bejgli és más finomságok, úgy, ahogy a cukorbetegek is fogyaszthatják

Konyha-KRESZ cukorbetegeknek

Ünnepi trakta egészségesen

Néha azért koccinthatunk

Diabétesz ABC

Korábban

Ha a diagnózis: cukorbetegség

Utazás diabéteszes betegként