Áttérés vegetáriánus kosztra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vegetáriánus étrend azt jelenti, hogy semmilyen húst nem eszünk. A lakto-ovo vegetáriánus eszik tejtermékeket és tojást, míg a laktovegetáriánus tejtermékeket fogyaszt, de tojást nem. A vegánok kerülnek minden állati terméket, nem esznek húst, tejterméket, tojást, zselatint, de még mézet sem.

A vegetáriánus étrendben leginkább a megfelelő fehérjebevitelre kell figyelnünk. Diófélékben, babokban, különösen szójababban, lencsében, tofuban, magokban, tojásban, gabonákban és tejtermékekben sok a fehérje. Fehérjeszükségletünk testsúlyunkhoz igazodik. Kilogrammonként 0,75 gramm fehérjére van szükségünk naponta. Fontos ügyelni a megfelelő mennyiségű vasra is. Vasat a következő ételekben találunk: vitaminozott gabonapelyhek, hüvelyesek, sötétzöld színű zöldségek, szezámmag, mandula, kesudió, teljes kiőrlésű gabonatermékek. A vas felszívódásához az is fontos, hogy együnk C-vitamin-tartalmú ételeket is.
Fontos, hogy minden nap együnk a következő ételcsoportok mindegyikéből: zöldségek; gyümölcsök; kenyérfélék és gabonák; tejtermékek vagy szójatermékek; hüvelyesek, szója, diófélék és magvak.