Rántotta-világrekordra készülnek Siófokon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tojáspatkolás művészetét bemutató kiállítástól a szakmai tanácskozásokon át az 5000 tyúktojásból készülő, a Guinness-rekordra pályázó óriás rántotta sütéséig változatos szakmai és szórakoztató műsort kínál az érdeklődőknek a háromnapos tojásfesztivál - mondta Kovács Antal, a fesztivál igazgatója.

A siófoki Fő téren fölállított sátorban, a népművészeti és szakmai kiállításoknak helyet adó pavilonokban, valamint a művelődési központban zajlanak a rendezvények.

Szombaton délelőtt rendezik meg a Tojás Fakupa kispályás labdarúgó mérkőzést, a szakembereket a tojás-szimpózium várja, délután a mesterszakácsok által készítendő tojásétel-különlegességeket kóstolhatják meg az ínyencek, este pedig tojásbálba várják a fesztivál közönségét.

Vasárnap délelőtt veszi kezdetét a világ eddigi legnagyobb, 5000 tojásból készülő rántottájának az elkészítése, amelyből délben ebéd várja a látogatókat.

A harvardi orvosi egyetem kutatásai bebizonyították, hogy nem kell száműzni a reggelizőasztalról a tojást.
A tojás a koleszterinen kívül nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, szinte tökéletesen "megtervezett" tápanyagraktár - kis tömegű, olcsó, könnyen elkészíthető és még finom is.
A tojás tartalmaz minden aminosavat, amelyre a szervezetnek felépítő és helyreállító folyamataihoz szüksége van. A tojásban található A-, B1-, B2-, D- és E-vitamin is, ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag. Van benne folsav is, melyről kiderült, hogy fontos szerepe lehet a szívinfarktus kockázatának csökkentésében. Egy tojás kb. 5 g zsírt tartalmaz, azt is az egészséges, telítetlen zsírsav formában.