Az omlettkészítés trükkjei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mit tegyünk, hogy az omlett ne ragadjon le?

A legtöbb háztartásban van olyan serpenyő, amelyet csak tojássütésre, omlettkészítésre használnak. A legjobban úgy kímélhető meg az edény a leégéstől, ha használat előtt felolvasztunk az edényben egy darabka vajat, és hagyjuk benne kihűlni. Ez után biztosan nem fog elégni a tojásos étel.

Meddig süssük az omlettet? Kocsonyás maradjon, vagy teljesen süssük át?

A kevert omlettek általában elég nagy lángon, gyorsan sülnek, szép sárgára pirulnak, és a végén gyakran elég szárazak lesznek. Hogy ezt megelőzzük, a tojás felverése előtt adjunk hozzá egy kevés tejet, vizet vagy egy kis darabka szétmorzsolt vajat.
A hagyományos rántottában nincsen más hozzávaló, ezért az világos és kellően lágy marad sütés után is.

Hogyan tálaljuk az omlettet?

A kész omlettet összehajtogatva vagy kiterítve is tálalhatjuk. A sima tojásrántottát általában összegöngyölve szokták tálalni. Az ízesített omletteknél az adalék szabja meg a formát, úgy tálaljuk, ahogy jobban mutat. A kész omletteket bátran fűszerezzük friss fűszernövényekkel, körítsük sajttal, sonkával, zöldséggel, rizzsel, pirítóssal.

Milyen legyen az omlett hőmérséklete?

Az omletteket általában hidegen vagy melegen fogyasztjuk, de sohasem langyosan.

Mit igyunk tojásos ételek mellé?

Tojás mellé sör vagy ásványvíz illik, a bor nem.

Honnan tudjuk, hogy melyik a friss tojás?

A tojásokat tegyük hideg vízbe. A friss tojások alul maradnak, míg a régiek fent lebegnek a víz tetején. Régi tojásból ne főzzünk lágy tojást, azokat használjuk rántottához vagy omlettekhez, ahol a tojás alaposan átsül.


A tojásról

A tojás tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, D- és E-vitamint, és ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag.
A tyúktojás értékes fehérjeforrás. Koleszterintartalma miatt sokat vitatják, hogy szabad-e tojást fogyasztani. Általános álláspont, hogy napi két tojás még megengedett.
A tojás minősége és íze függhet a tyúkokkal etetett táplálék minőségétől. A táplálék íze ugyanis érződik a hús és a tojás ízén, így tenyésztenek curry- vagy majoránnaízű tojást tojó és húsú tyúkot is.


Burgonyás omlett

Hozzávalók: 8 tojás, 30 dkg főtt burgonya, 1 fej hagyma, metélőhagyma vagy petrezselyem zöldje, 4 dkg vaj vagy libazsír, só, bors.
Felhasználható hozzá maradék sült vagy főtt burgonya is.

Forrósítsuk fel a zsiradékot, tegyük bele az apró kockákra vágott burgonyát és az összevágott hagymát. A lángot vegyük takarékra. A hagymának üvegesnek kell lennie, de nem szabad megpirulnia.
Verjük fel a tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a burgonyára, és egyenletesen csorgassuk szét. Süssük meg erős tűzön.
A kész omlettet terítsük tányérra, szórjuk meg aprított metélőhagymával, petrezselyemmel. Adhatunk hozzá szeletelt füstölt sonkát, friss gyöngyhagymát, csemegeuborkát.


Póréhagymás omlett

Hozzávalók: 8 tojás, 4 szál közepes póré, 10 dkg füstölt szalonna, olívaolaj, bors.

A megmosott hagymák fehér részét karikázzuk fel, a felkockázott szalonnával együtt tegyük a forró olajba. Borsozzuk meg, és lassú tűzön pirítsuk üvegesre.
Verjük fel a tojásokat, fűszerezzük és öntsük a sült hagymára. Közepes lángon süssük készre. Savanyúsággal tálaljuk.


Baszk omlett

Hozzávalók: 8 tojás, 3 zöld húsú paprika, 4 paradicsom, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, só, bors, 3 evőkanál olívaolaj.

A kimagozott paprikákat kockázzuk fel. A paradicsomot hámozzuk meg és szeleteljük fel.
Serpenyőben, forró olajban süssük meg a paprikát és a paradicsomot. Csak a legvégén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
A felvert tojásokat adjuk a sült zöldségekhez és süssük készre.
Ehhez az omletthez párolt rizs és lecsó dukál.


Rokfortos omlett

Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg rokfort sajt, 3 evőkanál tej, fél dl tejszín, 1 evőkanál durvára tört dióbél, só, bors, 1 dkg vaj.

Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, a tejszínt, a sót, a borsot, az apróra tördelt sajtot és a diót.
Forrósítsuk fel a vajat. Amikor sercegni kezd, öntsük rá a keveréket, és süsük meg gyorsan nagy lángon.
Tálaljuk párolt almával, sós vajjal és tejszínnel.

Ajánlat

Omlett tekercs

Zöldséges omlett

H. A.