Fitt testben éles ész

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOEgy hat évig tartó felmérés szerint azok a felnőttek, akik jó fizikai állapotban tartották magukat, jobb eredményt értek el a szellemi teljesítőképességet mérő teszteken, mint azok, akik kevésbé tartották fitten testüket.

"A fizikai aktivitás nem csak a testet tartja fiatalon, hanem az agyat is" - mondta a Reuters Health-nek tanulmány szerzője, dr. Deborah E. Barnes, a VA Medical Center munkatársa. - Azok a felnőttek, akiknek a szíve edzettebb volt, lassabb hanyatlást tapasztaltak szellemi képességeikben." A szív edzettsége azt jelenti, mennyi oxigént képes a tüdő és a szív együttműködve szállítani. "Azok, akiknek nem jó a testi erőnlétük, nehezebben szállítják az oxigént fizikai gyakorlatok végzése közben, ezért nehezen lélegeznek" - magyarázta Barnes.

Fitneszterem választóhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30678Fitneszről a katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/fitness/

A korábbi felmérések a szellemi aktivitás szintjét a vizsgált személyek saját elmondása alapján mérték föl. A jelen vizsgálat alatt 349 fő 55 év feletti felnőttet vizsgáltak tesztekkel. A kezdeti adatfelvételnél senki nem szenvedett szív-érrendszeri vagy más betegségekben, sem mentális rendellenességben.

A vizsgálat kezdetekor legjobb erőnlétben talált felnőttek később megőrizték szellemi képességeiket is, és a mentális képességeket ellenőrző teszteken a kezdeti eredményükhöz hasonlót értek el.