A curry védi a májat az alkoholtól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Igaz viszont, hogy eddig ezt a jelenséget kizárólag patkányokon észlelték - mutatott rá Kalle Jokelainen a New Scientist című brit tudományos folyóirat legújabb számában.

Az eredetileg egzotikus, de idővel sok országban meghonosodott curry jelentős alkotóeleme a kurkumin, amely a jellegzetes sárga színt adja a fűszernek. A tudósok rájöttek, hogy a kurkumin az az anyag, amely a patkány máját az alkohol káros hatásától megvédi.

Kutatásaik során a vizsgált patkányok egy részének alkohollal kevert halolajat adtak, egy másik részének pedig vele együtt nagy adagban kurkumint is.
A vizsgálat kimutatta, hogy azok a patkányok, amelyek alkoholt és kurkumint kaptak - a csupán alkohollal kevert halolajat fogyasztó rágcsálókkal ellentétben - nem betegedtek meg májgyulladásban, és nem fejlődött ki náluk úgynevezett zsírmáj. A kutatók arra is rájöttek, hogy miként állt elő ez a helyzet: a kurkumin megakadályozza a "nuclear factor kappa B" (NFkB) elnevezésű molekula kialakulását, amely a májgyulladást és a májsejtek elhalását előidézi. Az NFkB molekula nemcsak alkoholfogyasztás, hanem besugárzás, hőguta vagy mérgező baktériumok (úgynevezett endotoxinok) jelenléte esetén is kialakul.

Alkoholfogyasztás esetén ugyanis az ember bélrendszere "áteresztővé" válik, a toxinok a vérbe jutnak, és a májra hárul a feladat, hogy hatástalanítsa őket. Ennek ára viszont az NFkB molekulák kialakulása.