A napi borotválkozás meghosszabbítja a férfiak életét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A brit kutatók az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelentették meg tanulmányukat.

Shah Ebrahim professzor és munkatársai húsz éven keresztül követték nyomon 2438, 45-59 év közötti walesi férfi életét. A vizsgálatok alatt kiderül, hogy azok a férfiak, akik nem borotválkoztak napi rendszerességgel, gyakrabban kaptak szívinfarktust vagy szélütést (stroke).

A nős férfiak sokkal egészségesebbek agglegény társaiknál/noilapozo/egeszseg/20010319anos.html

Az is kiderült, hogy a ritkábban borotválkozók között sok a nőtlen, és hogy kevesebb (és rövidebb) örömöt lelnek a szexuális életben, ellenben több dohányos van közöttük, és gyakran szenvednek szívinfarktus előjeleinek tekinthető tünetekben. A kutatók szerint a három terület (a tisztálkodás, a szex és az infarktus) sajátos összefüggése egyrészt szociális tényezőkkel, másfelől valószínűleg a hormonokkal magyarázható.

***

Egy szakállas férfiakat tömörítő érdekvédelmi egyesület máris reagált a fenti vizsgálati eredményekre, és ostobaságnak nevezte azt a kijelentést, miszerint a ritkábban borotválkozó férfiak gyakrabban kapnak szívrohamot. A Beard Liberation Front, azaz Szakállfelszabadítási Front azt állítja, a sima bőrűek, azaz a naponta borotválkozók stresszesebb életmódot folytatnak, minthogy minden nap korábban kell kelniük a borotválkozás miatt.

Forrás: HölgyfórumKeith Flett, a BLF szervezője kritizálta a felmérést, amely szerinte "félrevezető", minthogy alanyai inkább voltak munkanélküliek, és nem borostások. - Nem attól szakállas valaki, hogy pár napig nem borotválkozik. A borotválkozás önmagában stresszesnek és egészségtelennek tűnik számunkra. A szakállasoknak nem kell korán kiugrani az ágyból, hogy megborotválkozzanak, hanem nyugodtan heverészhetnek - tette hozzá Mr. Flett.
Mr. Flett elmondta, hogy az említett felmérést eredetileg azért végezték, hogy a munkanélküliség és a stressz okozta betegségek, például a szívroham és más szívbetegségek, közötti kapcsolatra derítsenek fényt. A BLF szerint a simára borotvált vezetők, mint például Tony Blair és George Bush megjelenése stresszel teli életmódot állít mintául.