Kameruni hercegnő a női körülmetélés ellen küzd

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Abemo-csoport egy felvilágosító kampányt szervezett, amely során oktató előadások hangoztak el az eljárás fizikai-lelki traumáiról, következményeiről, és itt szólalt fel Euphrasia Etta Ojong hercegnő is, aki elmondta, hogy 17 évvel ezelőtti körülmetélése miatt most is szenved: "Szégyellem magam más nők társaságában, nem érzem teljes értékű nőnek magam. Még a helyi férfiak is kerülik a társaságomat, mert úgy gondolják, szexualitásom már nem létezik a körülmetélés miatt."

NANE - A női nemi szerv csonkításrólhttp://www.nane.hu/eroszak/vaw/fgm.htmlA személyes szabadsághoz és biztonsághoz való joghttp://www.szexinfo.hu/news/archivestory.php/aid/62/II._A_személyi_szabadsághoz_és_biztonsághoz_való_jog.htmlMi a női körülmetélés?http://www.amnesty.org/ailib/intcam/femgen/fgm1.htmDíszoklevél szüzeknekhttp://www.hetek.hu/index.php?cikk=7771ENSZ-világkonferencia a nőkről: civilizációk összecsapása

Az Abemo szervezet elnöknője, Mafani Evelyne szerint a női körülmetélés hagyományát nehéz kitörölni a köztudatból és gyakorlatból, mert a helyi törzsi szokások szerint a kislányok női beavatásának számít, és hosszú évek óta csinálják. Elmondta, hogy a lányokat külön házba zárják, ceremónia keretén belül körülmetélik, "felhizlalják", majd egy rituális táncra tanítják. Rengeteg traumát és szenvedést kell elviselniük, sokan meghalnak, mert a körülmetélés után elvéreznek. Kamerun északi tartományának muzulmán vallású lakosai szintén élnek a női körülmetélés kegyetlen gyakorlatával.

A rengeteg negatív tapasztalat ellenére vannak nők, akik meggyőzése még sok munkába fog kerülni. Egy helyi tanítónő például, aki szintén átesett a körülmetélésen, kifejezetten hasznosnak tartja az eljárást, mert szerinte megvédi a nők tisztességét, sokak szerint pedig olyan értékes kulturális örökség, hogy az emberek büszkék arra, ha a lányukat körülmetélik. Az Abemo női érdekvédelmi csoport nemcsak felvilágosító kampányokat tart az ejagam törzs tagjainak, hanem együtt dolgozik az egyik kameruni ellenzéki párttal egy törvényjavaslat kidolgozásán, amely a női nemi szervek megcsonkításának eljárását betiltaná az országban.