Külföldön egészségesen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az úti cél ismeretében legalább egy hónappal az utazás előtt tájékozódni kell a kiválasztott ország egészségügyi helyzetéről és a szükséges védőoltásokról. A malária és más betegség esetében legalább egy hónappal előbb gondoskodni kell a gyógyszerezésről, illetve az oltásról, hogy megfelelő védettséget érjen el a turista szervezete az utazás megkezdéséig.

Maláriával fertőzött területekre utazóknak nem árt tudni:
- a megelőzés érdekében szedett gyógyszerek hatékonysága nem százszázalékos,
- a tünetek a fertőzést okozó szúnyogcsípés után akár több mint egy hónappal is megjelenhetnek,
- a korai tünetek nem jellegzetesek, gyakran tévesztik össze az influenza tüneteivel, ezért ha hazatérve orvoshoz fordulunk, mindenképpen mondjuk el neki, hogy trópusi országban jártunk,
- bármilyen tünet esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert a gyors diagnózis és a korán megkezdett kezelés a malária egyes fajtái esetében életmenő lehet,
- a maláriaellenes gyógyszer szedését az utazás előtt kell elkezdeni és a hazaérkezést követően négy hétig folytatni.

Mindenképpen érdemes a fertőző májgyulladást okozó hepatitis A ellen beoltatniuk magukat az arab országokba, Indiába és a Távol-Kelet más államaiba utazóknak. Ugyanitt tífuszveszély is van.
Aki öt évnél régebben kapott tetanuszt, annak ez az oltás is ajánlott.

A Szovjetunió utódállamaiban, továbbá Ázsia egyes területén az utóbbi években romlott a járványügyi helyzet. Ukrajna, Belorusszia, Kazahsztán és Oroszország területére utazóknak pedig a diftéria elleni védőoltásokat tíz év eltelte után célszerű megismételni.

A külföldre utazók védőoltását a megyei tisztiorvosi szolgálat keretében működő nemzetközi oltóhelyek végzik, Budapesten ilyen oltóhelyek működnek:

ÁNTSZ, XIII., Váci út 174., érdeklődni telefonon lehet a 349-0590/501-es melléken,

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Trópusi Betegségek Tanszéke, XIII., Szabolcs u. 33-35., tel.: 340-9149

Szent László Kórház Trópusi betegségek Ambulanciája; IX., Gyáli út. 5-7., tel.: 455-8192

Sárgaláz elleni oltást kizárólag a Johan Béla Országos Epidemiológia Központban adnak:
IX., Gyáli út 2-6., tel.: 476-1100

A sárgaláz elleni vakcina kötelező azoknak, akik Közép-Afrika és Dél-Amerika szubtrópusi országaiba készülnek.

Ajánlott oltások világutazóknakhttp://vega.medinfo.hu/weblap/egfejl/olt.html

Külföldön lényeges, hogy elsősorban palackozott ásványvizet fogyasszanak, ne vásároljanak utcán, piacokon árusított élelmiszert, és a gyümölcsök közül is csak olyat vegyenek, amelynek héját mosás után le lehet meghámozni.
Külföldi utazás előtt érdemes ellátogatni a háziorvoshoz, hogy ellenőrizze egészségi állapotunkat, hogy alkalmasak vagyunk-e az utazásra.
Krónikus betegek a rendszeresen szedett gyógyszereikből vigyenek egy kicsit többet, azaz ne pont annyit, amennyi az utazás napjaira pontosan elég. A gyógyszereket tartsák maguknál, azaz kézi poggyászban szállítsák.
Kismamák lehetőség szerint ne utazzanak trópusi országba. Egyéb utazáskor is előre meg kell kérdezni, hogy a választott légitársaság vállalja-e a terhes anya utaztatását.
Mindenképpen kössünk utazási biztosítást, ha elhagyjuk az országot; a legkisebb orvosi beavatkozás is súlyos összegekbe kerül külföldön, ezért vigyük magunkkal a biztosítási kötvényt.