Lezárult a McCartney-válóper

Vágólapra másolva!
Az elvárt összeg ötödét, összesen 24,3 millió fontot (8,7 milliárd forintot) kap Sir Paul McCartney immár volt felesége, Heather Mills a londoni bíróság hétfőn megszületett válási végzése alapján. A volt modell felebbezett a döntés ellen, mert bár az összeg elfogadható volt számára, az ítélet teljes anyagának nyilvánosságra hozatalával nem értett egyet. Miután a kérvényét elutasították, az is kiderült, hogy nem véletlenül tiltakozott: a bíró udvarias jogi nyelvezetbe csomagolva, de gyakorlatilag nyíltan hazugnak nevezte Heather Millst.
Vágólapra másolva!

Az elvártnál jóval kevesebbet, összesen 24,3 millió fontot (8,7 milliárd forintot) kap Sir Paul McCartney angol zenész immár volt felesége, Heather Mills a londoni felsőbíróság hétfőn megszületett válási végzése alapján.

Az ítélet nyilvánosságra hozott összegzéséből kiderül, hogy a volt modell eredetileg 125 millió fontot követelt férje 825 millió fontra (csaknem 300 milliárd forintra) becsült - a bíróság által azonban "mindössze" 400 millió fontban megállapított - vagyonából, ami "rendkívül túlzónak" minősíttetett. McCartney ellenajánlata 15,8 millió fontról szólt.

Mills azonban a hétfői végzésben szereplő összeget sem kapja teljes mértékben kézhez, mert abban szerepelnek olyan tételek is - 7,8 millió font értékben -, amelyeket már megkapott. Így nettó 16,5 millió font (5,9 milliárd forint) egyszeri összeggel távozhat a volt Beatle-lel 2002-ben kötött, négy évvel később zajos botrányok közepette összeomlott házasságból.

A pénzből 14 millió font szabad felhasználású, 2,5 millióból pedig házat vásárolhat magának Londonban; ezen felül évi 35 ezer font tartásdíjat fizet a négyéves közös kislányuk, Beatrice után. A gyermeket Heather nevelheti.

Mills nem kelettett jó benyomást, McCartney visszafogott volt

A vita azonban a hétfőre megszületett döntéssel sem zárult le teljesen, ugyanis Mills bejelentette: fellebbezni kíván az ítélet azon része ellen, amely lehetővé teszi a válóperes végzés minden részletének nyilvánosságra hozatalát, mert a végzésben "nagyon sok személyes részlet szerepel róla és a kislányról."

Kedden kiderült, hogy erre más oka is lehetett: a bíróság ugyanis rövid mérlegelés után elutasította a fellebbezést, és az ítélet kihirdetésének másnapján közzé is tette a válóper teljes anyagát.

Az 58 oldalas jelentésben az eljáró bíró megállapítja: Heather Mills "erős akaratú, határozott személyiség ... komoly erőt tanúsít fogyatékossága leküzdésében is", ami egyenes utalás, Mills1993-as balesetére - elütötte egy motoros rendőr a zebrán - amelyben elveszítette egyik lábát.

A dicséret azonban itt véget is ér. Az eljárását összefoglaló terjedelmes jelentés ugyanis úgy folytatódik, hogy a Heather Mills által előterjesztett írásos és szóbeli bizonyítékok "nemcsak összefüggéstelenek és pontatlanok voltak, de nem is voltak teljesen őszinték". A tanú "általánosságban sem keltett túl jó benyomást" - összegzi véleményét a bíró.

A Sir Paul által benyújtott bizonyítékokat azonban a végzés "kiegyensúlyozottnak" minősítette, az ex-Beatle által előadottakat pedig következetesnek, pontosnak és őszintének.

A bíró ugyanakkor utalást tett arra is, hogy McCartney-t a per során néha sikerült kihozni a sodrából, mondván: Sir Paul "visszafogottan fejezte ki magát", jóllehet időnként "érthető bosszúság, sőt düh vett rajta erőt". A végzésből nem derül ki, hogy ez pontosan miben nyilvánult meg, de Mills temperamentumának McCartney sztárügyvédjének mesterfodrász készítette, nyilván több száz fontos frizurája viselte jól látható nyomait.

A mindig makulátlan kinézetű Fiona Shackleton - aki annak idején Károly trónörököst is képviselte a Diana hercegnővel vívott válási csatában - az eljárást lezáró hétfői tárgyalási nap után meglehetősen csapzottan lépett ki a felsőbíróság épületéből - a brit bulvársajtó azt is kiderítette, hogy miért: Mills - aki magát képviselte a tárgyaláson - a végzés kihirdetése után egy pohár vízzel egyszerűen nyakon öntötte volt férje ügyvédjét.

Egy hét helyett - egy hónap

A válóper - amelyet az ítélet kihirdetléséig angol jogtörténet váthatóan legdrágább válásaként emlegettek - 2008. február 11-én kezdődött, és eredetileg egy hétig tartott volna, ám McCartney-ék képtelennek bizonyultak a megegyezésre, így a bíró magához vonta a döntést.

A felek mindazonáltal már a pert megelőző két évben is igen durva és nyilvános csatározást folytattak, a sajtó bevonásával. A volt modell a bírósági válókeresetében - amely "valahogy" eljutott a bulvárlapokhoz - például az szerepelt, hogy McCartney részegen verte, sőt egy esetben egy törött palackkal meg is sebesítette őt.

A kiszivárogtatásokkal ugyanakkor a McCartney-tábor sem maradt adós. A sajtó - szintén "valahogy" - kiderítette például, hogy Heather ifjabb éveiben luxusprostituáltként gondoskodott a nemzetközi felső néhány száz számos tagjának kellemes londoni időtöltéséről, és sikerült valahonnan előkaparni egy fotókkal gazdagon illusztrált "szextankönyvet" is, amelyben Heather Mills alakította a "tanárnőt".