Harry herceget Irakba vezénylik

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentették, hogy Irakba indul Harry herceg, Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia.
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy az öröklési sorrendben harmadik Harry herceg, Károly brit trónörökös és a néhai Lady Diana másodszülött fia Irakba megy harcolni - így a herceg lesz évtizedek óta az első a brit királyi családból, aki "testközelből" tapasztalhatja meg a háborút.

A bejelentés szerint, amelyet a Clarence House, Károly herceg londoni hivatala is megerősített, az idén 23 éves Harry alakulata - az udvari lovasság Blues and Royals nevű elit ezrede - az előre tervezett haderőcsere keretében, a hazatérő egységeket váltva indul féléves iraki szolgálatra.

Harry herceg tavaly végezte el az első számú brit katonai akadémia, a Sandhurst tisztképzőjét; jelenleg hadnagyként szolgálja az országot és a nagymamáját, II. Erzsébet királynőt, a brit hadsereg főparancsnokát.

Harry - aki egyenes ági trónörökösként, Károlyhoz és Vilmoshoz hasonlóan a walesi hercegi rang birtokosa, hadseregbeli megszólítása pedig Wales hadnagy - már kadétként kijelentette, nem akarja, hogy a rangja miatt kivételezzenek vele, és ha alakulata frontszolgálatra megy, akkor ő is velük tart.

"Nem azért szenvedtem végig a Sandhurstöt, hogy itthon ücsörögjek, amíg a fiúk az életüket kockáztatják" - mondta Harry egy sokat idézett nyilatkozatában.

A herceg háborús bevetéséről hónapokig folyt a vita a brit hadsereg parancsnokai körében. A fő ellenérv - a herceg személyes biztonsága mellett - az volt, hogy a brit trón várományosának, mint lehetséges célpontnak a jelenléte, jó eséllyel az alakulatára irányítaná a felkelők, vagy az esetleges öngyilkos merénylők figyelmét. "Wales hadnagy" azonban állítólag még azt is kilátásba helyezte elöljáróinak, hogy leszerel, ha nem engedélyezik a frontszolgálatot.

Az ifjú walesi herceg, értesülések szerint, 12 fős, könnyűpáncélosokkal felszerelt egységet vezényel majd felderítő jellegű bevetéseken, az iraki-iráni határ közelében.

Forrás: [origo]

Harry 1993-ban



Negyedszázada ő az első a királyi családból, aki tényleges frontszolgálatot teljesít háborús övezetben. András yorki herceg - Harry nagybátyja, Károly trónörökösnek az öccse, II. Erzsébet királynő másodszülött fia - az 1982-es falklandi háborúban szerzett általános megbecsülést azzal, hogy veszélyes harctéri bevetéseken vett részt a brit hadsereg helikopterpilótájaként.

Forrás: MTI/[origo]