Akiknek a földön a legnagyobb a szavuk

Vágólapra másolva!
Angelina Jolie, Bono és George Clooney is rajta van a Time magazin idei listáján, amely minden évben azt a száz embert gyűjti össze, akik a munkájukkal, a tehetségükkel vagy a célkitűzéseikkel az elmúlt egy évben, a nemzetközi közélet meghatározó alakjai voltak. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai Time magazin minden évben kiadja annak a száz embernek a listáját, akik a lap döntése szerint a közügyek legmeghatározóbb szereplőivé váltak a világban a képességeikkel, a céljaikkal vagy a tehetségükkel.

A listán idén is számos ismert név található. Angelina Jolie színésznő a Time újságíróitól a figyelmet humanitárius munkájával és a harmadik világ gyermekeinek megsegítésével érdemelte ki (nem pedig a Brad Pitt-tel való kapcsolatáért). Hasonló okból ismerték el Bonót, a U2 együttes énekesét is, akinek a zenekara mellett mindig volt ideje arra, hogy az ismertségét kihasználva, politikai erőket mozgasson meg a szegényebb országok felzárkóztatása érdekében. Sean "Diddy" Combs rapper sztár a New York-i, harlemi gyerekek megsegítése érdekében egy kétmillió dolláros alapítványt hozott létre: a zsurnaliszták szerint "a rapper egy igazi reneszánsz ember, aki sosem felejti el, hogy honnan jött".

A világot persze nem csak a jótékonykodó hírességek határozzák meg: George Clooney például az egyike azoknak, akik a munkájukkal érdemelték ki az elismerést. A színész a Sziriana című filmben nyújtott alakításáért az idén Oscar-díjat is kapott, de a Time szerint az egész eddigi munkásságága figyelemre méltó, mert Clooney "egy új férfiideált alkotott meg".

Philip Seymour Hoffman is hasonló elismerésben részesült: a színész az állandó mellékszereplői skatulyából felküzdötte magát, és a Time szerint megmutatta: "nem kell szépfiúnak lenni ahhoz, hogy az ember sikereket érjen el Hollywoodban". Ang Lee rendező azért került a listára, mert a filmek fővárosában divatossá tett egészen más kultúrákat is a hagyományos értelmezéseken kívül, kötődjön az a Távol-Kelethez vagy a homoszexuálisok világához.

A szintén Oscar-díjas Reese Witherspoon-nak a Nyughatatlan című filmben nyújtott alakítását emelte ki a Time, mint írták: a színésznő "sikeresen levetkőzte a Dr. Szöszi-imázst". Will Smith hasonló okokból került a kiválasztottak közé: a Muhammad Ali bokszolóról szóló, Ali című életrajzi filmben, a lap szerint "elvarázsolta a nézőket megdöbbentően hiteles alakításával". Meryl Streep azért kapott helyet a listán, mert még 56 évesen is aktívan dolgozik, ráadásul "a legokosabb színésznő, akivel a Time újságírói valaha találkoztak".

A listára egyetlen zenekar is felkerült: a Dixie Chicks lánybandát azért válogatta be a Time, mert ki mertek állni politikai nézeteik mellett, és nyíltan tiltakoztak George Bush amerikai elnök iraki politikája ellen. Ellen DeGeneres talkshow műsorvezetőnő is politikai okokból kapott elismerést, mert a leszbikusságát a televízióban nyíltan vállalta fel, és nem törődött a közvélemény támadásaitól. "Ő túlélte a nehéz pillanatokat, és ezzel sokaknak erőt adott, hogy felvállalják érzéseiket" - indokolta a döntést a Time.

Tyra Banks, a Tyra Banks show háziasszonya azzal férkőzött be a legbefolyásosabbak közé, hogy a modellszakmától való visszavonulása után is aktívan részt vesz a divatvilág életében, televíziós műsorral és alapítványi munkával segíteti a fiatal modellek pályakezdését, és - az újság készítői szerint - ezzel sokkal többet tesz, mintha továbbra is a kifutón dolgozna.

A médiasztárok közül Howard Stern rádiós és Oprah Winfrey televíziós újságíró kapott elismerést, a divattervezők közül pedig Ralph Lauren és Nicolas Ghesquiere, az Yves Saint Laurent legújabb üdvöskéje került száz közé. Ott van még a legbefolyásosabb Renzo Piano építész, aki a londoni Lloyd's Building és a Millennium Dome épületeit tervezte. A listán szerepel számos politikus, író, újságíró, filozófus és közéleti személyiség - róluk a Time magazin internetes oldalán több információ található.