Anglia legszebb szakácsnője

Vágólapra másolva!
"Nem vagyok séf, nincs szakképzettségem a főzés és szakácskodás terén. Az én mesterségem az evészet." Az idézetből kiderül, hogy bár Nigella Lawson kitűnő szakács, üzenete és hitvallása mégis inkább az, hogy ha a főzés művészet, az evés is az. Miután megnézik Nigella egy-egy műsorát, még azok is kedvet kapnak a gasztronómiához, akik eddig messze elkerülték a konyhát.
Vágólapra másolva!

Nigella Lucy Lawson 1960. január 6-án született Londonban, apja, Nigel Lawson Nagy-Britannia második legbefolyásosabb embere volt Margaret Thatcher kormányának kabinetfőnökeként. Nigella mindig is szeretett tanulni, és már ifjúkorában nagyszerűen bánt a szavakkal. Nemhiába későbbi választása az újságírás, előbb azonban 1979-ben elvégezte az Oxford Egyetemen a középkori és modern nyelvek szakát. Írói vénája természetesen meghatározta pályája alakulását, és újságírói állást vállalt a The Spectator étteremajánló rovatánál. Talán a hivatalból tett rendszeres étteremlátogatásai alatt kristályosodott ki benne egészen, hogy főzésre és bármennyire furán hangzik, evésre született. Hamarosan a Sunday Times irodalmi szerkesztője lett, mellette pedig szabadúszó újságíróként dolgozott a The Guardiannak, a Daily Telegraphnak és az amerikai Bon Appetit magazinnak.

Főzés iránti szeretete az étterembíráló körútjai vagy inkább körevései alatt tovább nőtt, és a Vogue nagy-britanniai kiadásában már az ételkészítési rovat vezetőjeként dolgozott. Ekkor vált ismertté, és ekkor nyílt meg a lehetőség számára, hogy megossza a világgal azt az élményt, amelyet mindannyian magunkénak tudhatnánk, ha élni is tudnánk mindennapos rohanásaink közepette.

Kedvenc receptjeink Nigellától

Garnélarák fűszeresen

Felaprítunk hosszú csíkokra egy csokor zöldhagymát, lereszelünk egy nagyobb darab friss gyömbért, felaprítunk 3 gerezd fokhagymát. A fűszereket 2 evőkanál olívaolajban megfuttatjuk, és amikor illatozni kezdenek, hozzáadjuk a megtisztított (frissen vásárolt vagy mélyhűtött és felengedett) garnélarákot, csak pár percig sütjük, míg a rák páncélja szép piros nem lesz. Tálalóedénybe tesszük, citromgerezdekkel díszítjük, így adjuk az asztalra, kézzel fogyasztjuk.

Petrezselyemsaláta

Ez a saláta első pillanatra nagyon "vadnak" tűnt, de már rendszeres szereplő az étlapunkon, mert amennyire egyszerű, annyira isteni.
4 csokor friss petrezselymet alaposan megmosunk, majd egyszerűen ollóval egy laposabb tálba vagdossuk. Megpucolunk 2 fej lilahagymát, felkarikázzuk, a petrezselyemre halmozzuk. Bőven megszórjuk kapribogyóval, megöntözzük olívaolajjal, és már készen is van.