Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

háború, ukrajna
Fotó: -
Vágólapra másolva!
Zelenszkij ravasz módon próbálja belevinni a világot abba, hogy kezdjék el feldolgozni, hogy ki fog törni a harmadik világháború. Ezt meg lehet csinálni, csak túlélni nem lehet – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak. Szerinte elképesztő, hogy Európában egyedül a magyar politika az, amely a megegyezést támogatja, és azt mondja, hogy legyenek végre tárgyalások, fegyverszünet, majd béke.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kifejtette az Origónak adott interjúban, hogy több hónapos vitát követően az Egyesült Államok kongresszusa úgy fogadta el ezt a törvényjavaslatot, hogy a republikánusok kb. 52-53 százaléka a csomag ellen, míg a kisebbség, 47-48 százalék mellette volt. Mivel a demokraták megszavazták, így néhány republikánusnak át kellett szavaznia.

Feltételhez kötik Ukrajna támogatását

Nógrádi szerint valóban három csomagról van szó, ebből az egyik kb. 61 milliárd dollár értékkel az Ukrajnának nyújtott támogatást jelenti. A szakértő szerint a probléma az, hogy ezt ahhoz kötötték, hogy az USA déli határát, Mexikót meg kell erősíteni, hogy ne tudjanak a migránsok átmenni Amerikába. A 61 milliárd dollárnak pontos felsorolása van, ami azt jelenti, hogy 

ennek az összegnek kb. 30 százaléka az USA-ban marad, és az Egyesült Államok által átadott fegyver újragyártására, utánpótlására szól.

A szakértő szerint az izraeli csomag kapcsán érdekes, hogy kb. fél milliárd dollár értékben a Gázában élő palesztinok támogatásáról is döntöttek, amely - érthetően - elég komoly izraeli ellenérzéseket váltott ki. Nógrádi György emlékeztetett rá, hogy a napokban Iszmáíl Hanija, az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) Politikai Irodájának vezetője és Erdogan török elnök megbeszélést folytatott Isztambulban. Hozzátette: ilyen rendszeresen volt eddig is, de mindig meghívták a Palesztin Hatóság vezetőjét. A harmadik csomag a csendes-óceáni térségről szól, itt az alapvető stratégiai cél Kína meggátlása abban, hogy elfoglalja Tajvant.

Próbálják Ukrajnát úgy bevinni a NATO-ba, hogy formailag nem a NATO tagja

Nógrádi György arról is beszélt, hogy összeült a NATO-Ukrajna Tanács, ahol Zelenszkij bejelentette, hogy ötpontos követelése van.: 7 db Partiot-rakétarendszer kér; 1 millió lőszerre tart igényt; repülőgépek tömegét kéri, főleg F-16-os vadászgépeket; nagy hatótávolságú képességet kér, hogy Oroszország területét elérjék; és közölte, hogy szerinte a legfontosabb, hogy ezek gyorsan érkezzenek. Nógrádi György emlékeztetett, hogy néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok és Ukrajna megállapodást írt alá – ilyen megállapodása van Ukrajnának Norvégiával, és jó pár más állammal is –, a kölcsönös védelemről. Tehát a szakértő szerint ez azt jelenti, hogy 

próbálják Ukrajnát úgy bevinni a NATO-ba, hogy formailag nem a NATO tagja. 

Nógrádi György szerint ami még rendkívül érdekes, hogy az orosz külügyminiszter bejelentette, hogy ennek fényében a békéről szóló tárgyalások nem lehetnek Svájcban, mert Svájc egyértelműen ellenséges országgá vált, hiszen beállt az EU országainak sorába. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pedig Pekingbe utazott, hogy meggyőzze a kínaiakat, hogy ne támogassák Oroszországot. Nógrádi kifejtette, hogy érthetetlen ez a lépés, hiszen nyilvánvaló, hogy Amerika nem fogja tudni meggyőzni Kínát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Dimitro Kuleba pedig Caprira utazott el nemrégiben, ahol közölte a G7 külügyminiszterekkel, hogy ha Izraelt tudják támogatni, miért nem tudják ugyanolyan mértékben Ukrajnát is? Ha Izraelnek van tökéletes vaskupola rendszere, miért nincs az ukránoknak? Nógrádi szerint elképesztően érthetetlen az ukránok politikája.

 

Fokozódik a közel-keleti konfliktus

Nógrádi György kifejtette az iráni-izraeli konfliktus kapcsán, hogy Irán üzent Izraelnek, hogy nem akar háborút, üzent az oroszokon, és üzent az amerikaiakon keresztül. Hihetetlen érdekes, hogy Irán elindította a dróntámadást, de előtte órákkal értesítette az Egyesült Államokat, Izraelt is, így Izraelnek órái voltak felkészülni. A szakértő feltárta, hogy 

Lavrov orosz külügyminiszter egyeztet Iránnal és Izraellel, tehát próbál valamilyen szerepet kapni, ugyanis Oroszország az izraeli politikából kiszorult, részint mert a Szovjetunió szétesett, részint, hogy Izrael az orosz-ukrán háborúban az elmúlt hetekben elkezdte Ukrajnát támogatni. 

Nógrádi elmondta, hogy élőlánc van Izraelben, 85 kilométer hosszan, és azt akarják elérni, hogy engedjék el engedjék szabadon a túszokat, de ezt nyilvánvalóan nem fogják megtenni, viszont mindez Netanjahu politikáját gyengíti.

Zelenszkij tovább követelőzik

A szakértő emlékeztetett: Zelenszkij azt is mondta, hogy ha ezt a 61 milliárd dolláros csomagot megkapja, akkor megnyeri a háborút, de a közelében sincs annak, hogy akár döntetlenre kihozza. Tehát azt látjuk, hogy bármit is kap Zelenszkij, csak követeli az újabb támogatásokat. Annak idején Henry Kissinger még külügyminisztersége idején azt mondta, hogy ha a teljes amerikai fegyverarzenált átadnák Izraelnek, akkor azt mondaná Golda Meir, hogy miért tartott ennyi ideig. Most nagyjából ezt a játékot az ukránok játsszák: hogy bármit kapnak, az nem elég, és újabb-újabb követelésekkel állnak elő.

Zelenszkij mesteri módon próbálja belevinni a világot a háborúba

A harmadik világháború közelében vagyunk 

– jelentette ki a szakértő, aki szerint 

elképesztő, hogy Európában egyedül a magyar politika az, amely a megegyezést támogatja, és azt mondja, hogy legyenek végre tárgyalások, fegyverszünet, majd béke. 

Nógrádi György arról is beszélt, hogy Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy minden szükséges fegyverzettel ellátják Ukrajnát, de élő erőt nem küldenek. Ugyanakkor látszódik, hogy a balti államok élő erőt, tehát katonát akarnak küldeni Ukrajnába, de ami a szakértő szerint ennél is érdekesebb, hogy Zelenszkij kijelentette, hogy ha Ukrajna veszít, Oroszország szétveri a Baltikumot, amely egyszerűen ostobaság, és a NATO-val karöltve tör ki a harmadik világháború. Tehát 

Zelenszkij mesteri módon próbálja belevinni a világot abba, hogy kezdjék el feldolgozni, hogy ki fog törni a harmadik világháború. Ezt meg lehet csinálni, csak túlélni nem lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK