Oroszország pusztító offenzívát indít

Vágólapra másolva!
Oroszország az Ukrajna elleni esetleges késő tavaszi vagy nyár elejére tervezett offenzíváját a Donyecki terület nyugati részére összpontosíthatja - írta április 1-jei jelentésében az Institute for the Study of War (ISW).
Vágólapra másolva!

Az orosz katonai parancsnokság prioritásként tekinthet az Avdijivka melletti területre, amely Donyeck régiójának egyik kulcsfontosságú frontvárosának számít. A várost Oroszország februárban foglalta el - írja az ISW. Oroszország egy egész zászlóaljnyi harckocsit kötelezett támadásra a térségben, amely az egyik jele annak, hogy itt indíthatja meg az offenzívát - áll a jelentésben.

Az ISW egy meg nem nevezett ukrán szolgálati személyre hivatkozva közölte, hogy március 30-án az ukrán fegyveres erők látszólag visszaverték az orosz támadást Avdijivkánál.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.26., UkránOroszháború,
Újabb offenzívára készülnek az oroszok
Fotó: AFP / Neue Constantin Film 

Az ISW szerint az ukrán csapatoknak "jelentős mennyiségű anyagot" kellett felhasználniuk a támadás visszaveréséhez, de az, hogy "a kihívások ellenére képesek voltak ügyesen védekezni a front egy különösen kritikus részén, azt sugallja, hogy az ukrán erők jelentős sikereket érhetnek el, ha megfelelő felszereléssel rendelkeznek".

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Harkovnál is valószínűsíthető az orosz támadás, ahol az elmúlt hetekben eszkalálódtak a csapások.

A kontaktvonal egy másik kritikus pontja, a Zaporizzsjai területen lévő Robotyne falu, ám a helyzet ott "nem kritikus", annak ellenére, hogy orosz csapatok támadásokat hajtottak végre a térségben az ukrán hadsereg szerint.

Az ISW szerint az orosz erők a front más részein történő felhalmozódása ellenére Oroszország egy szektorra összpontosít majd.

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz erők valószínűleg csak egy időben egy operatív irányban lesznek képesek összehangolt, nagyszabású támadó műveletet indítani a létszám- és tervezési korlátok miatt 

- áll a jelentésben.

A CBS News szerint Volodimir Zelenszkij elnök március végén azt mondta, hogy a korábbi hónapokhoz képest stabilizálódott a helyzet a harctéren, de nem zárta ki, hogy május végén vagy júniusban nagyszabású orosz offenzívára kerülhet sor - írja a Kyiv Independent.