Németországban ismét bevezetnék a sorkatonai szolgálatot

Boris Pistorius német védelmi miniszter
Fotó: Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az alacsony születésszám miatt Németországban a kötelező katonai szolgálat visszaállításáról vitáznak
Vágólapra másolva!

Hosszas vita után a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) a héten szavazott arról, hogy ismét napirendre tűzi a kötelező katonai szolgálat fokozatos visszaállítását. Ez azt jelenti, hogy ha a CDU visszatér a hatalomba, megpróbálna olyan törvényt bevezetni, amely 

kötelezővé teszi a fiatalok számára, hogy egy évig vagy a hadseregben, vagy a szociális ágazatban teljesítsenek szolgálatot.

Németországban korábban már érvényben volt egy ilyen rendszer, de 2011-ben megszüntették - emlékeztetett a Deutsche Welle. Hozzátették, a CDU visszakozásának oka az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmak és a Bundeswehr létszámhiánya. 

Boris Pistorius német védelmi miniszter, a kormányzó balközép szociáldemokraták (SPD) részéről már közölte, hogy a nyárig el akarja dönteni, hogy javasolni fogja-e a kötelező katonai szolgálat valamilyen formájának visszaállítását - idézte a lap. (Mandiner)