Folyamatosak a robbanások Ukrajna-szerte, megszűnt a légvédelem

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.02., UkránOroszháború,
Grad rakéták várnak a bevetésükre
Fotó: AFP/Anadolu/Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 776. napjáról.

 

04:28
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

04:34
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Harkov a középpontban

"A figyelem középpontjában most Harkov áll: az energiahelyzet, valamint a város és a régió lakosságának és vállalkozásainak támogatása. Maximalizáljuk erőfeszítéseinket, hogy meghiúsítsuk Oroszország Harkov elleni terveit – partnereinkkel együtt a légvédelem megerősítésén dolgozunk" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

04:36
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Lőszer helyett is drón

"Köszönettel tartozom minden katonának és parancsnoknak, akik mindent megtesznek pozícióink erősítése érdekében, hogy egységeink lőszerhiány esetén is megsemmisíthessék a megszállót. Ebből a szempontból pedig kulcsfontosságú a dróngyártás, a drónellátás, a méltányos és időszerű logisztika. Hadseregünknek technológiailag a lehető legfejlettebbnek kell lennie. És mindenki, aki ennek érdekében dolgozik, nagyszerű munkát végez Ukrajnáért" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

05:28
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Mentőakció Bilopilliában

Szumi régió Bilopillia városában jelenleg mentőakció zajlik egy irányított légibombával végrehajtott orosz támadás után, amely a városközpontot érte. A területen jelentős károk keletkeztek, egy ember meghalt és vannak sebesültek is. 
Több lehetőségre van szükségünk, hogy visszavágjunk a támadásért – katonai, gazdasági, jogi és egyéb lehetőségekre - vetette fel az ukrán elnök.

06:19
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 4868 ember lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3931 nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 17 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:57
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Benzinszállítás

Oroszország arra kérte Kazahsztánt, hogy készüljön fel 100 000 tonna benzin szállítására. Állítólag az ukrán dróntámadások által súlyosbított hiány miatt van erre szükség – mondta több iparági forrás a Reutersnek. Az egyik forrás szerint megállapodás született.
Hivatalosan sem az orosz, sem a kazah energiaügyi minisztérium nem válaszolt az értesülésre.
 

A dróntámadások a hírek szerint március végére leállították az orosz elsődleges olajfinomító kapacitás 14%-át. Fehéroroszország már beleegyezett, hogy segítse Oroszországot a benzinellátásban – közölte a Reuters.

07:31
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülés

Oroszország rendkívüli ülést hívott össze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 35 tagú kormányzótanácsával a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadások miatt – közölte Mihail Uljanov, Moszkva felügyeleti nagykövete.

08:02
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Megtámadott erőművek

Oroszország az elmúlt hetekben Ukrajna hagyományos erőműveinek 80%-át és vízierőműveinek több mint felét megtámadta, azokban valamilyen kárt okozott – mondta Ukrajna energiaügyi minisztere. „Ez a legnagyobb támadás Ukrajna energiaszektora ellen” a háború kezdete óta – mondta German Galuscsenko, hozzátéve, hogy gyanítja, hogy Oroszország úgy módosította fegyvereit, hogy immár iráni típusú robbanó drónokat és rakétákat használjon, amelyek támadásonként több kárt okoznak.

08:48
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Cameron Washingtonban

David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere kedden találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Washingtonban, majd sürgetni fogja a képviselőház republikánus elnökét, Mike Johnsont, hogy bocsássa szavazásra az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagot is tartalmazó törvényt, ami hónapok óta vesztegel a törvényhozás útvesztőiben.

09:23
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov Pekingben

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Pekingbe érkezett, hogy megerősítse Kínával fennálló kapcsolatait az ukrajnai háború közepette. A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Peking „tisztességes álláspontot” foglalt el a konfliktussal kapcsolatban, és „aktívan támogatja” a béketárgyalásokat.

09:54
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Szankciós fenyegetés

Az amerikai pénzügyminiszter szankciókkal fenyegette meg azokat a kínai bankokat, amelyek támogatják Oroszország katonai kapacitását. Janet Yellen a Kínával folytatott négynapos tárgyalások befejezésekor kijelentette, hogy „minden bank, amely jelentős tranzakciókat tesz lehetővé, amelyek katonai vagy kettős felhasználású termékeket juttatnak el az orosz védelmi ipari bázisba, ki vannak téve az amerikai szankciók kockázatának”.

10:36
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Fokozódó feszültség

A Kreml arra figyelmeztetett, hogy a tervezett német katonai jelenlét Litvániában fokozza a feszültséget. A NATO katonai szövetsége és az EU-tag Litvánia, amely Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal határos, korábban bejelentette, hogy 2027-től részben finanszírozza 5000 német katona állandó befogadását.

11:25
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Ukrajna-szerte

Robbanások történtek Dnyipropetrovszk régiójában található Kamenszkij városában – számolt be a 24-es csatorna.
Ezenkívül robbanásokról érkeztek hírek Poltavából és Szevasztopolból is.

Korábban az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint Vinnicja, Dnyipropetrovszk, Nyikolajev, Odessza, Poltava és Hmelnickij régiókban légiriadó volt érvényben.

12:04
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az összes Shahed-drón megsemmisült

Az ukrán légvédelmi egységek megsemmisítették mind a 20 Shahed típusú drónt, amelyet Oroszország  indított Ukrajna ellen -  közölte a légierő április 9-én.

A drónokat az Azovi-tenger partján fekvő oroszországi Primorsko-Ahtarsk kikötővárosból és a megszállt Krím-félszigeten található Chauda-fokról indították. 

12:42
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 170-szer támadták meg Szumi megyét, 38 különálló támadás során – jelentette Szumi Katonai közigazgatása április 8-án. 
 

13:09
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz rakétahajót ért támadás

Április 8-án felgyújtották a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád exklávéjánál kikötött Szerpuhov orosz rakétahajót – közölte az ukrán katonai hírszerzés. 

13:49
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat fogott el az orosz légvédelem

Április 9-én négy drón próbálta megtámadni Oroszország két régióját - a belgorodi és a voronyezsi régiót – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegram csatornán.

14:40
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai Bradley-t

A déli csoport legénysége megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) amerikai Bradley gyalogsági harcjárművét Bahmut irányában – számolt be  TASZSZ.

 

15:31
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína a biztonsági együttműködés elmélyítéséről tárgyalt

Oroszország és Kína meg fogja vitatni, miként mélyíthetik el biztonsági együttműködésüket Európában és Ázsiában, ellensúlyozandó az Egyesült Államok arra irányuló kísérleteit, hogy akaratát ráerőltesse a két térségre - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter kedden Pekingben, a kínai hivatali kollégájával, Vang Jivel folytatott tárgyalásai után.

"Hosszú ideig létezett egy euroatlanti biztonsági struktúra, természetesen a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében, de mostanra ezek kivonták magukat a meghatározó struktúrák sorából, amelyeken belül értelmes tárgyalásokat lehet folytatni, és meg lehet állapodni valamiben, ami az érdekek egyensúlyán alapul" - mondta Lavrov.

 

16:25
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Peking támogatja, hogy Moszkva és Kijev nemzetközi találkozón tárgyaljon egymással

Vang Ji kínai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján megerősítette a kínai kormány Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünetre és a háború befejezésére vonatkozó felhívását, miközben mindkét fél reményét fejezte ki a gyakorlati együttműködések megerősítésével kapcsolatban.

"Kína támogatja, hogy megfelelő időben hívjanak össze olyan nemzetközi találkozót, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, amelyen minden fél egyenlően vehet részt, és amelyen minden békés megoldást tisztességesen megvitatnak" - idézte kedden a kínai külügyminisztérium Vangot.

Vang elmondta továbbá, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a két államfő által elért konszenzussal egyetértésben, hogy erősítsék a két ország fejlesztési terveinek összhangját, előmozdítva emellett a különböző területeken történő gyakorlati együttműködést.

17:33
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: A Nyugat nem biztosítja Ukrajna számára a szükséges légvédelmet

Ukrajna nyugati támogatói nem biztosítják az ország számára azokat a légvédelmi rendszereket, amelyekre égető szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát az orosz bombázásoktól - jelentette ki kedden Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A Nueva Economia Fórum nevű spanyol szervezet brüsszeli konferenciáján Borrell emlékeztetett, hogy Kijev már régóta kéri szövetségeseit, hogy sürgősen küldjenek Patriot rakétarendszereket az orosz támadások kivédésére.

"Elképzelhetetlen, hogy ne tudnánk rendelkezésükre bocsátani őket, tekintve, hogy a nyugati hadseregek mintegy 100 Patriot üteggel rendelkeznek, és mi mégsem vagyunk képesek ebből hetet küldeni számukra, kétségbeesett kérésükre sem" - hívta fel a figyelmet.

18:30
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna támogatásának folytatására biztatja az amerikai kongresszust a brit külügyminiszter

Washingtonba utazott David Cameron brit külügyminiszter, azzal az elsődleges céllal, hogy Ukrajna támogatásának folytatásra biztassa az amerikai törvényhozást.

A londoni külügyi tárca keddi tájékoztatása szerint Cameron azt kéri majd a kongresszus meghatározó befolyású illetékeseitől, hogy "változtassanak az Ukrajnával kapcsolatos beszédmódon", és hagyják jóvá Ukrajna számára azt a 60 milliárd dollárnyi kiegészítő finanszírozást, amelyről jelenleg folyik a vita a törvényhozásban.

Cameron a brit külügyminisztérium ismertetése szerint hangsúlyozza washingtoni tárgyalásain az Oroszországra gyakorolt gazdasági nyomás fokozásának fontosságát is, és azt, hogy folytatni kell Ukrajna katonai és humanitárius támogatását.

19:32
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok húsziknak szánt, korábban lefoglalt fegyvereket adott át Ukrajnának

Az Egyesült Államok a jemeni húsziknak szánt, korábban lefoglalt több ezer fegyvert és hozzá való lőszert adott át Ukrajnának - jelentette be az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.

A közlemény szerint a katonai eszközöket a múlt héten adták át az ukrán haderő egységeinek, és azok "segítséget jelentenek majd Ukrajna számára az önvédelemben az orosz támadással szemben". Az ukrán haderő rászorul minden nyugati segítségre, mert az Egyesült Államok részéről jelenleg gyakorlatilag szünetel a katonai támogatás. Idén eddig egy 300 millió dollár értékű katonai csomagot jelentett be Washington Kijev számára.

A most átadott fegyverek között AK-47-es gépfegyverek, mesterlövészpuskák, RPG-7-es hordozható rakétaindítók, valamint lőszerek vannak. A katonai eszközöket az amerikai haderő egységei 2021 és 2023 között foglalták le felségjelzés nélküli hajókon, amelyek az Iráni Forradalmi Gárda szállítmányát akarták eljuttatni a jemeni síita fegyveres csoportnak.

20:39
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Drón találta el a zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontját

Ukrán drón találta el a zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontjának tetejét - közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata kedden a Telegram-csatornáján.

"Az ukrán fegyveres erők drónja a Zaporizzsjai Atomerőmű Egyedi Kiképzőközpontja épületének tetejébe csapódott, ahol a világ egyetlen teljes körű reaktorcsarnok-szimulátora található" - közölte az energetikai létesítmény, hozzátéve, hogy a csapásban senki sem sérült meg.

A sajtószolgálat rámutatott, hogy az ukrán hadsereg támadásai megsértik a nukleáris biztonság hét és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának öt alapelvét, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén nevezett meg. 

Vasárnap az erőmű sajtószolgálata a hatodik erőművi blokk kupolája elleni dróntámadásról számolt be. Kritikus károk nem keletkeztek akkor, de egy, az erőmű étkezdéjének közelében történt becsapódás következtében három alkalmazott megsérült.

A közlemény hangsúlyozta, hogy a létesítményt nem arra tervezték, hogy a területén harci cselekményeket folytassanak, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen csapások katasztrofális következményekkel járhatnak.

21:29
április 09, 2024
Vágólapra másolva!

Egy hónap alatt több mint hatszáz civil esett áldozatul a háborúban

Márciusban 604 civil halt meg vagy sebesült meg Ukrajnában az Oroszország által indított háború következtében - közölte kedden az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziója.

A testület hozzátette, hogy ez a szám húsz százalékkal több, mint a februári adat volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország csak márciusban több mint háromezer irányított légibombát, hatszáz drónt és négyszáz rakétát vetett be Ukrajna ellen.