Letartóztatták Greta Thunberg klímaaktivistát Hollandiában

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Greta Thunberg svéd klímaaktivistát letartóztatta a holland rendőrség egy hágai tüntetésen.
Vágólapra másolva!

Thunberg szombaton több száz tüntetőhöz csatlakozott a fosszilis tüzelőanyagok támogatása elleni tüntetésen. A helyi rendőrség közbeavatkozott, amikor a tüntetők megpróbáltak elzárni egy főutat.

A tüntetők a hágai A12-es autópályát akarták lezárni, az Extinction Rebellion (XR) szervezői szerint immár 37. alkalommal. Az utat 2022 óta rendszeresen lezárják különböző tüntetéseken.

A demonstrációt eredetileg azért hirdették meg, hogy elítéljék a holland kormány által adott adókedvezményeket a fosszilis tüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatoknak, köztük az energiaipari cégnek, a Shellnek és a KLM légitársaságnak.

Az aktivisták azt remélték, hogy a fosszilis tüzelőanyag-támogatásokról szóló júniusra tervezett vita előtt nyomást gyakorolhatnak a holland kormányra.

Greta Thunberg a klímaaktivisták egy kis csoportjához tartozott, akik eljutottak az A12-es autópályára és megpróbálták blokkolni azt. Több mint százat közülük a rendőrség őrizetbe vett és kisbuszokkal elszállították őket, köztük Thunberg-et is, aki később békésnek nevezte a letartóztatását.

Korábbi hágai tüntetéseken a holland rendőrség általában az őrizetbe vett demonstrálokat távolabb vitte a tüntetés epicentrumától, majd további következmények nélkül később szabadon engedte őket.

Szombaton később olyan hírek láttak napvilágot, hogy Thunberg visszatért a tüntetésre, és másodszor is letartóztatták.

A rendőrség a BBC-nek elmondta, hogy néhány korábban letartóztatott, majd elengedett embert ismét letartóztattak. Nem erősítették meg, hogy Thunberg köztük volt-e.

Helyi idő szerint körülbelül 14:00 órakor a holland Algemeen Dagblad napilap szerint a forgalom zavartalan volt az A12-es autópályán.

A hágai helyi rendőrség a BBC-nek nyilatkozva közölte: "Bár egyedi eseteket nem kommentálhatunk, azt megerősíthetjük, hogy mindazokat az embereket, akiket a rendőrség a kisbuszokra ültetett, hivatalosan letartóztatták, mert elállták az autópályát, és ez törvényellenes."