Óriási csapást mértek az oroszok Ukrajnára, minden eddiginél nagyobb bajban vannak

Ovdiopol 2
Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Ovidiopol-2 műholdas és rádiós hírszerzési központját - számolt be a Military Observer (VO) a Telegram-csatornán.
Vágólapra másolva!

Az Ovidiopol-2 az ukrán fegyveres erők egyik legtitkosabb létesítménye, amely Odessza régiójában helyezkedett el. A komplexum azonban külföldi hírszerző szolgálatok ellenőrzése alatt állt. A célpontot március 8-án este találták el.

A Szovjetunió éveiben műholdas csatornákon továbbított információk elektronikus felderítését és lehallgatását végezte. 1991 után hasonló feladatokat látott el az ukrán különleges szolgálatoknál.

Február 25-én kiderült, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség 12 titkos katonai bázist létesített Ukrajna területén, és adatokat szolgáltatott az ukrán fegyveres erők rakétacsapásaihoz is.

A The New York Times szerint az amerikai hírszerzés két olyan létesítmény felállításában is segédkezett, amelyek az orosz katonai kommunikáció lehallgatására szolgálnak.

Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának (GUR) vezetője, Kirill Budanov a The Telegraph-nak adott interjújában azt nyilatkozta, 

az ukrán fegyveres erők aktívan felhasználják a nyugati partnerek által megosztott hírszerzési adatokat. 

A tábornok különösen felbecsülhetetlen értékű segítségnek nevezte az orosz területről induló rakétaindításokról szóló információkat, amelyeket Kijev nem tud lefedni elektronikus és rádiótechnikai felderítő eszközeivel - írja a Lenta.