Hihetetlen képek érkeztek a majdnem teljesen elpusztult Notre-Dame jelenlegi állapotáról

Vágólapra másolva!
Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett a 2019. évi tűzvész martaléka. Ezt a helyreállítással megbízott vállalat jelentette be egy fényképpel a Notre-Dame újjáépítésének közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A fénykép körbejárta a közösségi portálokat, és több ezer felhasználó kedvelte, amióta a vállalat péntek este közzétette „Rebatir Notre-Dame de Paris” (A Notre-Dame újjáépítése) című Facebook- és Instagram-oldalán - írta a Magyar Nemzet.

A fotón láthatóak a masszív tölgyfagerendák között a mesterek védősisakban, a szerkezet tetején ott a hagyományos bokréta. A szentély gerendázata, amely szintén beomlott a tűzvészben, januárban készült el. 

A huszártorony is befejezéséhez közeledik, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel. Jelenleg az ólomborítás elhelyezése zajlik és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot. 

A tetőszerkezeti felújításról közzétett kép után vasárnap a belső tér megújulásáról is feltöltött egy képet a kivitelező, melyhez azt írta:

A párizsi nyári olimpiai játékok idején (július 26. és augusztus 11. között) már szabadon látható lesz a huszártorony Párizs egén, a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt. Rachida Dati kulturális miniszter pénteken művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba. Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, várhatóan 2026-ban.
A 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház ötéves munka után nyílik meg idén. Az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között a párizsi városháza szerint.