Egyre drámaibb a helyzet, már Amerikának sem tetszik, amit Zelenszkij művel

Vágólapra másolva!
A két éve tartó orosz-ukrán háborúban egyre feszültebb lett a viszony Amerika és Ukrajna között, ami a két fél közti frusztrációnak ad teret – írja a New York Times. Ennek legfőbb oka az eltérő elképzelések.
Vágólapra másolva!

A Pentagon szerint Ukrajnának egy nagy csatában kellene összpontosítania minden erejét, hogy visszaverje az oroszokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban felaprózza a haderőt, és stratégiai szempontból értéktelen városok visszaszerzését vagy védelmét helyezi előtérbe. Ennek legfrissebb példája az amerikaiak szerint Avdijivka, amely a múlt hónapban esett el. Ukrajna túl sokáig összpontosított a város megtartására, végül túl nagy árat fizetett érte.

A New York Times szerint az Avdijivkában történtek miatt

az amerikaiak frusztráltsági szintje magas volt az ukránokkal, különösen Zelenszkij úrral és a politikai vezetéssel szemben.

Ukrajna pedig a maga részéről „egyre inkább elkeseredett amiatt, hogy az amerikai politikai bénultság a fronton lévő csapatok lőszerhiányához vezetett” – áll a jelentésben.

Az ukránok „gyakran panaszkodtak arra is, hogy a Biden-kormányzat lassan hagyja jóvá a fejlett fegyverrendszereket, amelyek átléphetik az oroszok által vélt vörös vonalakat, a vadászgépektől a nagy hatótávolságú rakétákig” – tette hozzá a lap.

A New York Times azonban hangsúlyozta, hogy a nézeteltérések ellenére „az elkötelezettség továbbra is szilárd Washington és Kijev között, mivel mindkét félnek szüksége van a másikra” - írja a Mandiner.