Drámai túszejtés Hollandiában - videó

Drámai túszejtés Hollandiában.
Drámai túszejtés Hollandiában.
Fotó: Remko De Waal
Vágólapra másolva!
Több embert is túszul ejtettek a kelet-hollandiai Ede városában szombat kora reggel - közölte a holland rendőrség a közösségi médiában publikált közleményében. 150 lakásból kimenekítették az embereket a közelben.
Vágólapra másolva!

Több különleges rendőri egységet vezényeltek a helyszínre, a város központjában lévő épülethez. Az eset környezetében 150 lakást evakuáltak egy önmagára vagy másokra veszélyt jelentő személy miatt, kordont állítottak fel, és arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak távol a környéktől.

Simon Klok rendőrségi szóvivő az AP hírügynökségnek annyit mondott el, hogy embereket ejtettek túszul Ede városában. A legfrissebb információk szerint a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult.

A legfrissebb információk szerint a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult. Fotó: Remko De Waal

 

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor a túszejtő feltartott kézzel elhagyta a lokált, ahol négy embert tartott fogva. Előbb három túszát, majd a negyediket is elengedte, majd megadta magát.

A területileg illetékes ügyészség vezetője később sajtótájékoztatón elmondta, hogy a túszejtő hátizsákjában nem volt robbanószer, amelynek gyanúja miatt kiürítettek 150 környékbeli lakást. A férfi késekkel tartotta rettegésben túszait.

A holland állampolgárságú férfi ismert a bűnüldöző hatóságok előtt, mivel egyszer már meggyűlt a baja a rendőrséggel "fenyegető magatartás" miatt.
    

A túszejtő indítékait még nem ismerik, de a hatóságoknak - mint közölték - jelenleg nincs semmi okuk azt feltételezni, hogy terrorcselekményről lenne szó.

 René Verhulst, Ede polgármestere megdöbbenését fejezte ki az incidens miatt: "a túszul ejtett emberek szörnyű helyzetben voltak, együttérzek velük és mellettük állok, számíthatnak a támogatásomra" - jelentette ki.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az incidensről a médiában megjelent videókat ne osszák meg a közösségi felületeken, arra hivatkozva, hogy "a kiszabadult túszoknak joguk van arra, hogy békén hagyják magánéletüket, és a rendőrség is szeretné megfelelően végezni a munkáját."
    

Elmondta azt is, hogy a város tanácsa ideiglenes menedéket nyújtott az incidens miatt a környékről evakuált embereknek.

Korábban írtuk:

Az X-platformon közzétett rendőrségi közlemény szerint jelenleg nincs jele terrorista indítéknak.

A de Telegraaf című országos napilap több névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a helyi Petticoat nevű éjszakai klubban ejtett fogságba embereket egy fegyverekkel és robbanószerekkel felszerelkezett férfi.

Rendőrök a kelet-hollandiai Ede városában, miután több embert is túszul ejtettek 2024. március 30-án. A holland rendőrség tájékoztatása szerint nincs jele terrorista indítéknak. 
Fotó: Persbureau Heitink

A NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen. 

Az Amszterdamtól 85 kilométerre délkeletre fekvő Ede városban készült felvételeken rendőrök és tűzoltók voltak láthatóak az utcákon, a lezárt területen.

 Az NS vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Ede városba tartó és onnan induló járatokat felfüggesztették.