Megmenekült egy halálraítélt Idahóban, nem hatott a méreginjekció

Vágólapra másolva!
Idaho szerdán leállította az Egyesült Államok egyik leghosszabb ideje halálra ítéltjének kivégzését. Az orvosi csapat többszöri próbálkozás után sem találta el a vénáját a halálos injekció beadásakor a sorozatgyilkos Thomas Eugene Creech-nek.
Vágólapra másolva!

A 73 éves ohiói származású férfit 1974-ben börtönözték be, három államban öt gyilkosságért ítélték el, emellett féltucat más gyilkossággal is gyanúsítják. Már életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amikor 1981-ben egy elemmel töltött zoknival meggyilkolt egy rabtársát. A bírósági beadványok szerint 

a halálraítélt elismerte legalább 26 ember meggyilkolását vagy az abban való részvételt 

- írja a CBS.

A kivégzésére szerdán került volna sor. Az ügyvédei arra kérték a bírókat, hogy akadályozzák meg a kivégzését, mert 2023-ban egy kegyelmi tárgyaláson hamis bizonyítékokat mutattak be és megsértették az eljárást.

Creech-et délelőtt 10 órakor hordágyon gurították be a kivégzőkamrába az idahói szigorított fegyházban. 

Három egészségügyi csoporttag nyolcszor próbálta meg eltalálni a vénáját és beadni az injekciót, de sikertelenül.

– mondta Josh Tewalt büntetés-végrehajtási igazgató a sajtótájékoztatón, aki közel egy óra elteltével bejelentette, hogy leállítja a kivégzést.

A Politico szerint a halálra ítélt férfi ügyvédei azonnal újabb halasztási kérelmet nyújtottak be az amerikai kerületi bírósághoz, mondván, hogy „a csúnyán elhibázott kivégzési kísérlet” bizonyítja, hogy a hivatal „képtelen humánus és alkotmányos kivégzést végrehajtani”. 

 

Ez történik, amikor nem megfelelő képzettségű személyeket bíznak meg egy kivégzés végrehajtásával

 – áll az idahói Szövetségi Védelmi Szolgálat közleményében. 

Korábban lapunk is megírta, hogy egy 58 éves amerikai elítéltet egy újfajta módszerrel, nitrogéngázzal végeztek ki Alabamában. Ez volt a világon az első új típusú kivégzési módszer. Az Európai Unió elítélte az Egyesült Államokat az új típusú kísérletért.