Teljesen megbénulhat Németország: a gazdatüntetés mellett óriási vasutassztrájk jöhet

Trains at Essen Central Station. RAIL TRAVEL train passengers platform train station DB Regio information intercity DB INTERCITY EXPRESS public passenger transport punctuality long-distance transport Deutsche Bahn puenktilch OPNV train journey express tra
Akinek van belépője Eb-meccsre, kedvezményes áron veheti igénybe a szolgáltatást, oda- és visszaútra irányonként 29,90 euróért
Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődhet az eddigi leghosszabb mozdonyvezetősztrájk Németországban. Péntekig az országban szinte teljesen leállhat a vasúti forgalom, és egyelőre nem látszik a bérvita rendezése. A Deutsche Bahn jelezte, hogy a kevés megmaradó járaton hosszabb vonatokat indítanak, hogy minél több utast el tudjanak szállítani – számol be minderről a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A bírósági döntés után a mozdonyvezetők szerdán elkezdhetik a sztrájkot Németországban. A vasúttársaságok jelezték, hogy fellebbeznek a hesseni döntés ellen. A jogvitától függetlenül a sztrájk előkészítése már folyamatban van. A Tagesschau Startseite azt írta, hogy a teherszállítási ágazatban már kedden este elkezdődhet a munkabeszüntetés, szerda hajnali 2-től pedig a személyszállítás is leállhat. A GDL azt tervezi, hogy péntek este 6 óráig fenntartják a sztrájkot – írja a Világgazdaság.

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülhet a Deutsche Bahn Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Malte Ossowski/Sven Simon

Még a múlt héten jelentette be a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL), hogy sztrájkba lépnek január 8-tól.

A szakszervezet a heti munkaidő csökkentését követeli 38 óráról 35 órára, emellett 555 euró béremelésre is igényt tart. Ráadásul a mozdonyvezetők egyszeri 3000 euró prémium kifizetését is követelik a vasúttársaságoktól. Többek között a Deutsche Bahn és a Transdev a hesseni tartományi munkaügyi bíróságon próbálta jogilag ellehetetleníteni a sztrájkot, azonban a bíróság első fokon a mozdonyvezetőknek adott igazat.

Folytatják a tiltakozást a német gazdák: a gazdák szervezete további tiltakozásokat is bejelentett a következő napokra. A vasutasok is sztrájkra készülnek.

A német vasút vészforgatókönyvvel reagál a sztrájkra

Szerdától péntekig a Deutsche Bahn (DB) pótmenetrendet hirdetett, hogy mérsékeljék a sztrájk okozta fennakadásokat. A tervek szerint ebben az időszakban hosszabb, több ülőhelyes szerelvényeket indítanak, hogy a ritkább járatokkal minél több embert elszállíthassanak. Ezzel együtt nem tudják garantálni, hogy mindegy ügyfelük számára biztosítani tudják a vasúti közlekedést.

– közölte a DB. A GDL tavalyi figyelmeztető sztrájkja idején a vasúttársaság távolsági járatainak majdnem 80 százalékát törölni kellett, és voltak olyan szövetségi államok, ahol egyáltalán nem volt vasúti közlekedés.

A kanyarban sincs a bérmegállapodás

A jelenlegi bérvitában ez lesz a harmadik munkabeszüntetés, egyben a leghosszabb is. A GDL november óta csatározik a vasúttársaságokkal a bérrendezés miatt, de egyelőre nem tudtak eredményt elérni. Bár a harmadik sztrájk még el sem kezdődött, a szakszervezet már most sikertelennek nyilvánította a tárgyalásokat. A vasút pénteken nyújtott át egy friss ajánlatot a szakszervezetnek, hogy megelőzzék a sztrájkot, a GDL azonban ezt azonnal lesöpörte az asztalról.