Betiltják Dél-Koreában a kutyaevést

Vágólapra másolva!
Elfogadta kedden a dél-koreai parlament azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a kutyák levágását és húsuk forgalmazását, ezzel véget vetve az elmúlt évtizedekben egyre népszerűtlenebb hagyománynak.
Vágólapra másolva!

A törvényt 208 igen szavazattal, két tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadták el.

A törvényjavaslat értelmében tiltott a kutyák húsipari tenyésztése vagy levágása, valamint a kutyahús forgalmazása is.

A kutyahúsfeldolgozókra legfeljebb három év börtönbüntetést vagy 30 millió von (7,5 millió forint) pénzbírságot szabhatnak ki. Azok, akik a húsukért tenyésztenek vagy forgalmaznak kutyákat két év börtönre vagy 20 millió von (5 millió forint) pénzbírságra számíthatnak.

Az Independent szerint az új törvény három év türelmi idő után fog életbe lépni, így 2027-ig a tenyésztőknek és a forgalmazóknak lehetőségük van átállni más tevékenységre.

A kutyahús-farmoknak, -forgalmazóknak és a kutyahúst kínáló éttermeknek jelenteniük kell vállalkozásaikat a regionális önkormányzatoknál. Továbbá a törvény támogatási intézkedéseket is tartalmaz, hogy segítse az önkormányzatokat az ilyen jellegű vállalkozások bezáratásában.

A tavalyi hivatalos statisztikák szerint mintegy

1150 kutyahústelep, 34 hentesüzlet, 219 forgalmazó és körülbelül 1600 étterem működik országszerte, amely kutyahússal is foglalkozik.

A kormányzó Népi Erő Párt (PPP) és az ellenzéki Koreai Demokrata Párt közösen a múlt évben már szorgalmazta a kutyaevést tiltó jogszabály beterjesztését. Akkor a törvényjavaslatról értesült tenyésztők és feldolgozók azzal fenyegették meg a kormányt, hogy szabadon engednek kétmillió kutyát az elnöki hivatal közelében.