Vigyázzon, itt a legújabb adathalász átverés, ennek sokan bedőlhetnek!

adathalászat, online, bűnözés, biztonság, hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás, jelszó
data security concept, mobile application access, login and password
Vágólapra másolva!
Az interneten garázdálkodó kiberbűnözők rendkívül változatos indokokkal akarják beugratni gyanútlan áldozataikat. De általában az általuk küldött levelek tele vannak nyelvhelyességi hibákkal, ami azonnal figyelmeztető jel lehet, hogy átverésről van szó. Vagy legalábbis ez egészen mostanáig így volt.
Vágólapra másolva!

Egy olyan csaló e-mail terjed a világhálón, mely elsősorban nem a magánfiókokat támadja, hanem a különböző szervezetekét, és még jól is van megfogalmazva, helyesírási hibák nélkül.

A levél szerint minden e-mail fiókot át kell tenni az új Outlook Web app 2024 új felületére, amihez minden fióktulajdonosnak igazolnia kell magát.

Ehhez a szokott módon egy linket mellékel, amire kattintva "be tudsz lépni az új fiókodba".

Újabb módszerrel szeretnék megszerezni csalók az érzékeny adatainkat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Song_about_summer/Shutterstock. No use without permission./Song_About_Summer

Ezután némileg viccesen azt is hozzáteszi, hogy az ellenőrzés a címzett online biztonságának érdekében történik, mivel annyira elszaporodtak manapság a kéretlen üzenetek. Azoknak pedig, akik nem akarnak hirtelen felindulásból belemenni egy ilyen műveletbe, és esetleg megkérdeznének egy kompetens személyt, belenget egy kis fenyegetést is. A figyelmeztetés szerint, aki nem igazolja magát 24 órán belül, annak felfüggesztik a fiókját - írja a PC World.

Aki pedig végigmegy a procedúrán az utasítások szerint, az egész biztosan kiszolgáltatja az érzékeny adatokat egy harmadik, feltehetőleg rossz szándékú félnek. Az egyelőre nem világos, hogy a csalók mit szeretnének kezdeni egy szervezet munkavállalóinak adataival, de abban biztosak lehetünk, hogy sokféle visszaélésre adnak lehetőséget.

Erre és ehhez hasonló esetekre új uniós szabályozás készül, amely jobban fogja védeni a megkárosított ügyfelek érdekeit.